Руските ограничения удрят по родните производители

07.08.2014 | 20:30
по статията работи: Симеон Досев
Възможно е евтини чужди плодове да залеят пазара ни, смятат от Съюза на градинарите
Руските ограничения удрят по родните производители

Родните производители ще пострадат сериозно от забраната за вноса на хранителни стоки, която Русия въвежда спрямо Европейския съюз. Това смята председателят на Съюза на градинарите у нас Слави Трифонов. По думите му ембаргото ще доведе и до напълването на пазари ни с евтини чужди плодове.

Организацията има два договора за износ с руски търговци, а в момента 600 тона български праскови стоят в хладилни бази, обяснява Трифонов. Забраната ще е тежък удар върху производителите, които са се надявали да изнасят също дини, пипер и зеле, коментира той.

По думите му част от тази продукция ще се върне на нашия пазар. Прасковите например се предлагат по 25 цента на едро. Родните производители са се надявали да получат по 50 цента от износа в Русия. Вносът от ЕС е на по-ниски цени от родната продукция заради по-високите субсидии в други държави членки.

Засега не са наложени ограничения по отношение на плодови и зеленчукови консерви, каза от своя страна Антоанета Божинова, шеф на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, цитирана от вестник „Преса“.

Припомняме, че вчера (6 август) стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се забранява вносът на селскостопански стоки, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу държавата заради окупирането на Крим.

„В рамките на една година след влизането в сила на настоящия указ се забранява или ограничава вносът на територията на Руската федерация на някои селскостопански продукти, суровини и храни с произход държави, решили да наложат икономически санкции по отношение на руски юридически и физически лица или присъединили се към такова решение“, се съобщава в публикация на пресслужбата на Кремъл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...