САЩ - новата Саудитска Арабия

28.06.2013 | 13:39
по статията работи: Петя Бързилска
Според специалист добивът на шистов газ ще се окаже ключов за възхода на Америка и нейната енергийна мощ
САЩ - новата Саудитска Арабия

Все още съществува дебат по въпроса дали бумът на добива на шистов газ в Америка е просто краткотрайно явление или наистина може да промени правилата на играта. „Бизнес Инсайдър“ представя гледната точка на специалист по въпроса.

Според ново изследване на бившия петролен мениджър Леонардо Маугери, публикувано от Висшето училище по Управление към Университета на Харвард, се прогнозира, че бумът в най-големите находища на шистов газ в САЩ ще продължи най-малко още едно десетилетие. Става дума за обектите Бакен в Северна Дакота и Игъл Форд и Пърмейн Бейзин в Тексас.

Специалистът стига до това заключение като калкулира настоящата плътност на сондажите – колко кладенци има на дадена площ от шистовото находище, подобряващата се ефективност на съоръженията, резултатът от подобреното време за сондиране и по-ниските разходи за сондаж. Маугери прогнозира още, че новата инфраструктура, която ще бъде създадена, ще направи инвестирането в подобни находища по-евтино.

Прогнозата за другите шистови находища в САЩ остава несигурна. Специалистът обаче уверява, че САЩ ще бъде най-големият производител на шистов газ в света в следващите десет години. С това страната ще добива повече енергийни суровини от Русия и Саудитска Арабия.

Автор: Саня Трайчевска

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...