Социолозите: Георги Първанов води пред Петър Стоянов с по-малко от 1%

11.11.2001 | 23:31
по статията работи: econ.bg
Прогнозните резултати са към 22.00 часа.
 

Петър Стоянов и кандидатът на Коалиция за България отиват на втори тур на изборите за президент, стана ясно след първите обявени прогнозни резултати на социологическите агенции. Необходимостта от втори тур се налага заради ниската избирателна активност, която, според различни данни, се движи между 40 - 42 процента. Никой от кандидат-президентите не печели над 50% от гласовете на избирателите на първи тур.

По данни на социологическите агенции, към 22.00 часа на изборния ден Георги Първанов води пред Петър Стоянов с около 1 процент от гласовете.

Ако на втория тур на президентските избори избирателната активност се запази без промяна, няма да е изненада, ако България има нов президент, каза пред журналисти директорът на социологическата агенция МБМД Мира Янова.

Данните показват, че голяма част от симпатизантите на НДСВ не са разбрали кого да подкрепят, посочи Мира Янова. Според нея предизборната кампания е разочаровала избирателя, защото той е очаквал по-достойни взаимоотношения между кандидатите.

Високият вот за Георги Първанов е безспорно голям успех, но БСП не трябва да се радва на този резултат, защото от 39 - 43 на сто гласували, гласовете на Първанов няма да надхвърлят резултата, който БСП получи на парламентарните избори, смята Янова.

Голяма част от младите, които декларираха, че ще гласуват на тези избори, не го направиха, а и най-твърдите електорати също не подкрепиха докрай своите кандидати, смята Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ. Според нея една от причините за това до голяма степен е в масовата нагласа, че Петър Стоянов най-вероятно ще спечели изборите. Компроматната война също повлия за ниската избирателна активност, посочи социологът.

Васил Тончев от "Сова Харис" посочи, че явно центърът, който е определил резултатите от парламентарните избори, се е въздържал от гласуване.

Отпадането на Богомил Бонев от състезанието възвръща на България статута на европейска, а не на екзотична страна, каза политологът Евгени Дайнов.

Повече информация за хода и резултатите от президентските избори можете да намерите в интернет на страницата на Mediapool.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 05.09   1698 г. – Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и...