Спад на приходите с 35% през второто тримесечие за "Боинг" и загуба от 3 млрд. долара

24.07.2019 | 16:10
по статията работи: econ.bg
Спад на приходите с 35% през второто тримесечие за "Боинг" и загуба от 3 млрд. долара

Американският самолетростоител "Боинг" (Boeing) излезе на загуба от близо 3 млрд. долара и отчете спад на приходите си с цели 35% в резултат на сериозните проблеми около принудително приземените самолетите 737 Max в резултат на двете смъртоносни катастрофи с този модел на компанията в разстояние на по-малко от пет месеца.

"Боинг" излезе на загуба 2,94 млрд. долара, или от $5,21 за акция през второто тримесечие спрямо печалба от 2,20 млрд. долара, или по $3,73 на акция година по-рано. Коригираната загуба беше в размер на $5,82 за една акция при очаквания на финансовите пазари за по-солидна загуба от $6,69.

В същото време приходите на американската самолетростропителна компания се свиха с 35% до 15,75 млрд. долара при осреднена прогноза за още по-солиден спад към 15,05 млрд. долара.

Приходите от продажбите на пътнически самолети обаче се сринаха през второто тримесечие с цели 66% до 4,72 млрд. долара - под почакваните 6,61 млрд. долара, тъй като доставките се понижиха с 54% до едва 90 нови самолети, като този важен сегмент на компанията отчете загуба от 4,95 млрд. долара спрямо печалба за 1,79 млрд. долара година по-рано.

В областта на отбраната, космическите технологии и сигурността приходите на "Боинг" нараснаха с 8% до 6,6 млрд. долара, надминавайки очакванията за 6,51 млрд. долара.

"Това е определящ момент за "Боинг" и ние продължаваме да се фокусираме върху трайните ни ценности за безопасност, качество и почтеност във всичко, което правим, като в същото време продължаваме да работим за безопасното връщане на услугите ни с модела 737 MAX",  каза изпълнителният директор Денис Мюленбург. "През тези трудни времена екипите в нашето предприятие продължават да работят на високо ниво, като същевременно изпълняват ангажиментите и откриват нови възможности, движени от силни, дългосрочни фундаменти", посочи той.

"Боинг" обяви, че "на бъдеща дата" ще издаде ново ръководство, което ще вземе предвид несигурността, свързана със самолетите 737 MAX., тъй като компанията се стреми "да върне безопасното обслужване" с този модел.

Въпреки слабите финансови резултати, акциите на Boeing поевтиняват с едва 0,75%, тъй като финансовите анализатори прогнозираха още по-слаб отчет за второто тримесечие./ БНР

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...