Стабилен ръст на оборотите в услугите в края на 2017 г.

23.02.2018 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Това показват, обявените днес предварителни данни на Националния статистически институт
Стабилен ръст на оборотите в услугите в края на 2017 г.
Снимка: БГНЕС

И четирите индекса, които измерват нивото на оборотите в сектора на услугите нарастват („Транспорт, складиране и пощи“; „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти"; "Далекосъобщения" и "Други бизнес услуги“). Това показват, обявените днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През четвъртото тримесечие на 2017 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.0% спрямо третото тримесечие на 2017 година. Най-висок ръст е регистриран при „Пощенски и куриерски услуги" (3.4%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (3.3%). Намаление се наблюдава при дейностите „Воден транспорт" и „Въздушен транспорт", съответно с 15.6 и 7.5%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 2.6% спрямо третото тримесечие на 2017 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 9.3%. Най-значителен спад е регистриран при „Издателска дейност" (18.4%).

При други бизнес услуги увеличение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при повечето дейности, като то е най-голямо при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" - с 9.7%. Най-същественото намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 2.3%.

По данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2017 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 9.6% в сравнение със същото тримесечие на 2016 година. Увеличение се наблюдава при повечето дейности, като най-значително е при „Пощенски и куриерски услуги" (14.0%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (13.7%). Намаление се наблюдава при „Воден транспорт" и „Въздушен транспорт", съответно с 26.7 и 5.4%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 12.5% по-висок в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 година. Нарастване на индекса на оборота има при повечето дейности, като най-значителен е ръстът при „Дейности в областта на информационните технологии" - с 18.1%. Спад се наблюдава само при „Издателска дейност" (25.2%).

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" - с 37.5%. Намаление се наблюдава единствено при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" (3.8%).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...