Приключиха консултациите на партийните лидери с президента*

17.05.2013 | 11:22
по статията работи: Теодора Пенева
По всяка вероятност 42-рото Народно събрание ще се събере на първото си заседание на 21 май
Приключиха консултациите на партийните лидери с президента*

И лидерът на „Атака“ Волен Сидеров одобрява 21 май 2013 г. (вторник) като подходяща дата за свикване на 42-то Народно събрание (НС). Това заяви той преди срещата си с президента Росен Плевнелиев като представител на четвъртата по брой мандати парламентарно представена партия, предаде iNews.bg.

"21 май е хубав християнски празник - Св. Константин и Елена, и е най-близката дата, не трябва да се бави", заяви Сидеров. Той подчерта, че има много неща за решаване и всяко бавене би било пагубно.

По въпроса за състава на евентуалния кабинет партийният ръководител потвърди нагласата си от последните няколко дни. А именно, че „Атака“ няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с ДПС.

"ГЕРБ са силно тренирани да разговарят, да подкупват, да привличат депутати от други групи. Бойко Борисов съобщи няколко лъжи тука на тези плочки. Единият блъф, че "Атака" има договаряне - това е абсолютна лъжа на Борисов", категоричен бе Волен Сидеров.

В заключение по темата той добави: "Няма да работим с ДПС, няма да се разбираме с ДПС. Разбират се ГЕРБ, разбират се НФСБ".

Днес се проведоха всички консултации на президента с представителите на партиите, които получават места в 42-то Народното събрание след окончателното преброяване на гласовете от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това са съответно ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

Третата по гласове политическа сила ДПС също е предложила 21 май за дата за свикване на народните представители. Това стана ясно от думите на лидера на партията Лютви Местан след разговорите му с президента Просен Плевнелиев. По думите му би било добре на хубавия светъл празник 24 май (Деня на славянската писменост и култура) страната да има парламент.

Лютви Местан не изключи възможността партията на политическия му опонент Волен Сидеров „Атака“ да участва в новия кабинет. Той обаче повтори категоричната си позиция, че ДПС няма да води каквито и да е било разговори с нейните представители.

От друга страна Движението за права и свободи ще се отзове на поканата на БСП и предложения от тях бъдещ министър-председател Пламен Орешарски. До момента такива разговори не са провеждани, уточни Местан.

Той подчерта, че Орешарски ще срещне съпротивата на ДПС, ако в програмата на социалистите има идеи за провеждането на друга данъчна скала, за премахването на плоския данък или за замяната му с прогресивно подоходно облагане.

"21 май е хубав празник и хубава дата да се свика заседание на парламента“, заяви от своя страна Сергей Станишев, лидер на втората по гласове политическа сила, след срещата си с Росен Плевнелиев в президентството, където се провеждат консултациите с парламентарно представените партии.

Станишев уточни, че с президента имат идентична позиция за свикването на 42-то Народно събрание (НС) час по-скоро. "Няма никакво време за отлагане", каза той. След което отбеляза, че все пак Плевнелиев трябва да изслуша и другите парламентарни групи.

От своя страна държавният глава потвърди, че търси бързото сформиране на парламент и бързото съставяне на ново правителство.

"По Конституция президентът има право да насрочи дата за първото заседание на Народното събрание. На мен ми е много лесно да го направя, но аз съм диалогичен човек, искам да чуя четирите парламентарно представени политически сили“, бяха думите на Росен Плевнелиев.

Той добави: "Не искам просто да изненадвам парламентарно представените политически сили с някаква определена от президента дата. Ще чуя с удоволствие вашите аргументи“.

Лидерът на БСП коментира и евентуалния състав на един потенциален кабинет, в който те управляват. По думите му в правителството с премиер бившия министър на финансите Пламен Орешарски може да влязат и лица, които не са в редиците на партията и дори такива, които са далеч от нея.

Пръв днес с президента разговаря Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ. Бившата управляваща партия в 41-то НС събра 30,53% от вота на предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г.

При влизането си при Росен Плевнелиев Борисов се въздържа от коментар за предстоящия разговор. Той не поясни дали ще поиска от него касиране на вота. Заяви само, че ще каже няколко думи след срещата.

След излизането на бившия премиер от кабинета на държавния глава той поясни, че двамата са обсъждали единствено датата за първото заседание на новия парламент.

Президентът не е дал съвет на Борисов относно евентуалното касиране на изборите, тъй като, по думите на лидера на ГЕРБ, това не е част от неговите функции, а е партийна работа. Бившият министър-председател обяви, че няма да търси касиране на изборите нито посредством Министерския съвет (МС), нито чрез Президентството.

Освен това той изтъкна, че по казуса е ангажиран юриста и бивш конституционен съдия Георги Марков, който има задачата да направи консултация за това как точно могат да се оспорят изборните резултати.

Междувременно малко след Борисов в президентството влезе и министър-председателят от служебния кабинет Марин Райков. Престоят му продължи около десет минути, като след излизането си той отказа да коментира какъв е бил поводът за визитата му.

*Новината е актуализирана към 14:00 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...