Стотици хиляди българи ще останат без ваучери за храна

09.08.2016 | 11:05
по статията работи: econ.bg
Около 400 хил. работници по данни на ресорната асоциация получават допълнително по до 60 лв. под формата на ваучери за храна към заплатата си
Стотици хиляди българи ще останат без ваучери за храна
Снимка: под лиценза на creative commons

Квотите за ваучерите за храна тази година ще свършат безпрецедентно рано – в края на месеца се очаква парите, определени от Министерството на финансите, да се изчерпят. За това сигнализираха работодатели, синдикати и асоциацията на операторите на ваучери у нас.

Около 400 хил. работници по данни на ресорната асоциация получават допълнително по до 60 лв. под формата на ваучери за храна към заплатата си. Общата сума се определя всяка година от Министерството на финансите и за 2016 г. е 260 млн. лв. Тя се разпределя на квоти, като т.г. има 130 квоти по 2 млн. лв. В края на юли са останали само 15 нераздадени квоти на обща стойност 30 млн. лв.

По данни на социалните партньори недостигът се очаква да бъде 60 млн. лв. при нормално функциониране на системата. Причината за предсрочното изчерпване на лимитите е, че всяка година се включват все повече фирми, пише в. „Сега“.

Заради привършването на квотите всички национално представителни синдикати и работодателски организации изпратиха писмо до министъра на финансите, с което настояват спешно да се свика междуведомствена експертна група за преглед на съществуващата ваучерна система и усъвършенстване на нормативната уредба.

Те предупреждават, че голяма част от близо 400 хил. служители и техните домакинства няма да получат част от своя доход за последните 4 месеца на годината и това може да доведе до социално напрежение. „За работещите на минимална работна заплата това означава намаление на покупателната способност с до 13%“, коментират от асоциацията на операторите на ваучери.

През май от МФ са изпратили покана към социалните партньори да излъчат представители за участие във въпросната група. Засега обаче групата не е създадена, нито е насрочвано нейно заседание. От ведомството на Владислав Горанов коментираха, че работната група преценява нуждата от промяна на законодателството по темата, но не уточниха до какви изводи са стигнали експертите и дали ще има промяна в механизма за определяне на лимитите догодина.

Бизнесът и синдикатите настояват квотите да отпаднат или да се намери по-справедлив механизъм за определянето им. От асоциацията посочват, че от 42 страни в света, в които действа ваучерна система, само у нас има квоти. От КТ „Подкрепа“ добавят, че през 2004 г. Румъния е премахнала квотите, което не е довело до драстично увеличение на използваните ваучери.

Министерството на финансите обаче не е склонно да премахне напълно ограниченията, тъй като чрез квотите се постига баланс между социалния ефект и ефекта от загубите за бюджета. „Квотната система произтича от необходимостта предоставените данъчни и осигурителни облекчения да бъдат с измерим ефект върху фискалните приходи в държавния бюджет и служи за база при определяне на размера на загубата от данъчни приходи при съставяне на бюджета“, коментират от МФ.

Подобно е мнението и на ресорния министър Владислав Горанов. Ако не съществува квота, това би довело до „неясни механизми за разпределение и оползотворяването на предоставените ваучери за храна“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...