Страната ни подкрепи забраната на вредните за пчелите пестициди

30.04.2013 | 13:49
по статията работи: Теодора Пенева
Все още не е постигнато квалифицирано мнозинство по европейския регламент сред страните-членки
Страната ни подкрепи забраната на вредните за пчелите пестициди

България подкрепи европейските промени, свързани със забраната за използването на опасни за пчелите пестициди. Това информират в пресрелийз от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Вчера (29 април 2013 г.) в рамките на заседание на Апелативния комитет страната ни е подкрепила предложения от Европейската комисия (ЕК) проект на регламент във връзка с условията на одобрение на определени активни вещества и забрана за употреба и продажба на семена, третирани с продукти, които ги съдържат.

Става дума за веществата клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд. Влиянието им съдържа риск за отглежданите пчели и за другите опрашващи насекоми, който в мотивите към наложените промени е определен като изключително значим. По тази причина следва да се подкрепят всички необходими мерки, за да се контролира употребата на пестицидите, включително тези от неоникотиноидния клас (инсектициди, представляващи изкуствен аналог на никотина), се посочва още в текстовете.

Целта е да се предотвратят вредните въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

В документа, предложен за гласуване на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), са включени възможности за извършване на изследвания и опити на вече третирани семена, както и за прилагане на по-строги мерки за използването на неоникотиноиди на национално ниво. Срокът за изтегляне и промяна на съществуващите разрешителни за продукти за растителна защита, съдържащи трите активни вещества, е 30 септември 2013 г.

По план регламентът трябва да влезе в сила от 1 декември 2013 г.

Въпреки всичко при вчерашното гласуване не е постигнато квалифицирано мнозинство. 15 страни са подкрепили предложението. Вотът на 8 е бил "против", а на 4 - "въздържал се". Постигната е обаче много по-широка подкрепа в сравнение с първото гласуване по проекта на регламент в Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните, провело се на 15 март тази година, отчитат от МЗХ. Тогава в подкрепа на текстовете се обявиха едва 13 държави, като позицията на България беше "въздържал се".

Всичко това накара пчеларите у нас да излязат на национален протест. От бранша се обявиха против българската позиция и настояха страната ни да я преосмисли. Пчеларите посочиха тогава, че именно вредните пестициди са причина за измирането на 80% от българските пчелни семейства.

По време на протеста, който се проведе пред сградата на Министерския съвет под надслов "Да спасим пчелите", служебният премиер Марин Райков заяви, че България категорично ще гласува "за" забраната на неоникотиноидните вещества. Това потвърди и министърът на земеделието и храните в служебния кабинет проф. Иван Станков.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...