Страните-членки получават 12% обвързана подкрепа за фермерите

28.03.2013 | 14:11
по статията работи: Теодора Пенева
Европейските земеделски министри са постигнали общ подход по пакета за реформа на Общата селскостопанска политика
Страните-членки получават 12% обвързана подкрепа за фермерите

На заседанието си от 18 и 19 март 2013 г. Съветът по земеделие и рибарство на Европейския съюз (ЕС) е постигнал общ подход по четирите основни предложения за регламенти от пакета за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), съобщи правителствената пресслужба. На днешното си заседание Министерският съвет (МС) одобри доклада за българското участие в срещите.

Четирите основни пункта на реформата в ОСП са схемата за директни плащания, регламента за развитието на селските райони, общата организация на пазарите на селскостопански продукти и хоризонталният регламент.

След като европейските министри са постигнали съгласие по тези предложения, ще започнат преговорите между Европейския парламент и Европейския съвет с оглед достигането на политическо споразумение през юни 2013 г. Тогава се предвижда да бъдат финализирани преговорите за новия европейски бюджет за периода 2014-2020 г.

България е постигнала принципния си приоритет за опростено прилагане на схемата за директните плащания. Страната ни ще има право да прилага механизъм, базиран на площ, без да въвежда права за плащане до 2020 г. "По този начин се спестява необходимостта земеделските производители да се адаптират към нова по-сложна система и значително се съкращават административните разходи", се казва в прессъобщението.

С прилагането на схемата без права на плащане отпада и проблемът с предложението 2011 г. Да бъде референтна за директните субсидии след 2014 г.

Още със заемането на поста служебен министър на земеделието и храните проф. Иван Станков заяви, че приоритет за България в преговорите за реформата в ОСП е увеличаване размера на обвързаната подкрепа. Европейският съвет предвижда това подпомагане да бъде от 12% за страните-членки на Европейския съюз (ЕС), които прилагат схемата за единно плащане на площ. Целта е да се подкрепят финансово чувствителни селскостопански сектори и производства.

Страната ни ще има право на преходно национално подпомагане, което ще позволи допълнително насочване на помощ за сектори, в които и до момента се прилагат национални доплащания. Нововъведение в реформираната Обща селскостопанска политика е обвързаната подкрепа за памук.

Предвижданият размер на екологично насочените площи също е претърпял промяна. Предложеният от Европейската комисия (ЕК) процент, които трябва да поддържа в своето стопанство всеки фермер със земя над 150 дка, е бил намален от 7 на 5 на сто.

Въведен е и по-гъвкав подход при одобрението на изменения в програмите за развитие на селските райони. Например, при корекция от чисто техническо или редакционно естество, които не засягат прилагането на политиката и мерките, няма да се изисква одобрение от ЕК, а държавите-членки само ще информират за тях.

Постигнато е разширение на обхвата на бенефициентите по мерките в горския сектор, като са включени и публичните организации. От 50 на 65 процента е увеличен размерът на субсидията по мярката, свързана с подобряването на икономическата стойност на горите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...