С 38 млн. лв. обезвреждаме негодните пестициди

26.03.2012 | 12:25
по статията работи: Александър Димитров
Над 6 тона препарати ще бъдат изнесени с пари от Българско-швейцарската програма за сътрудничество
С 38 млн. лв. обезвреждаме негодните пестициди
Снимка: Sxc.hu

 

Проект на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) относно обезвреждането на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита е одобрен за изпълнение по Българско-швейцарската програма за сътрудничество.

Общата стойност на проекта възлиза на близо 38 милиона лева и се дели на две части, информират от пресцентъра на МОСВ. 85% от парите са безвъзмездна финансова помощ от Швейцария, а 15% са национално съфинансиране. Дейностите по обезвреждането трябва да приключат до края на юли 2019 година, а подписването на договора предстои тепърва.

Залежалите пестициди у нас се съхраняват в близо 400 централизирани държавни и общински складове, както и в близо 2000 затворени стоманобетонни контейнери и представляват опасни отпадъци. Отговорници относно тях са общинските кметове, като по изключение понякога пестицидите се намират в частни или кооперативни складове – тогава отговорността пада върху техните собственици. Пестицидите, които се съхраняват в частна или кооперативна собственост (или в неясна такава), няма да бъдат включени в рамките на проекта.

Текущото положение на пестицидите в страната е тежко. Близо 14 хиляди тона залежали препарати са налични, от които почти половината (6,403 тона) се съхраняват в складове, а останалите 7,680 тона – в стоманобетонни контейнери. В страната няма подходящи съоръжения и единствената възможност за обезвреждане на негодните за употреба пестициди лежи в лицензираните инсталации в държави, които се намират основно на територията на ЕС.

В проекта са заложени следните дейности:

 1. Преопаковане, временно съхранение, износ с цел обезвреждане (окончателно унищожаване)
 2. Идентификация на приоритетните складове и терени за саниране
 3. Саниране на складове и терени, където се съхраняват преопаковани, събрани и изнесени пестициди;
 4. Транспортиране, преопаковане и унищожаване на пестициди от стоманобетонни (Б-Б) контейнерни кубове. Приоритетно ще бъдат обезвредени пестициди в Б-Б контейнерни кубове с дефекти, установени по време на предпроектното проучване по проекта. 

Очакваните резултати от изпълнението на проекта са:

 

 • 6 403 тона преопаковани и изнесени пестициди, което е максималната възможна стойност за преработване в рамките на настоящия проект от общо 14 083 тона в страната.
 • Закрити складове в най-малко 60 общини.  
 • Санирани складове и обекти на площ от най-малко 400 000 квадратни метра
 • Обезвредено съдържание на най-рисковите контейнери тип Б-Б кубове.
 • транспортиране на Б-Б контейнерни кубове до малък брой централизирани площадки (например изпразнени и санирани централни складове), откъдето на по-късен етап ще започне постепенното им обезвреждане.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...