Токът ще поскъпне още повече догодина 1

26.09.2012 | 10:07
по статията работи: Петър Чернев
През тази година електричеството за бита поскъпна средно с 13%
Токът ще поскъпне още повече догодина

Цената на тока ще се увеличи още повече през следващата година. Причина за ръста ще бъдат "зелените централи". Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

През тази година токът за бита поскъпна средно с 13%, а за бизнеса - с до 16%. В цената е включена и т.нар. "зелена добавка", която се повиши със 198%.

По изчисления на ДКЕВР обаче увеличението за възобновяемите централи не било достатъчно, за да покрие 280 млн. лв. допълнителни разходи за присъединяването им към мрежата, пише в. "Труд". Те били различни за всяка централа, защото някои от тях се присъединявали "неочаквано". Затова и регулаторът въвел добавка за достъпа им до мрежата.

ДКЕВР няма да води преговори с ВЕИ производителите. Засега временните цени за достъп до мрежата за "зелена
енергия" остават. Това заяви още Семерджиев. Той допълни, че регулаторът не води преговори, а взима решения въз основа на нормативната база и ги защитава в съда, информира БТА.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Красимира Йорданова 26.09.2012 | 12:06
По думите на председателя на ДКЕВР възобновяемите централи се присъединили "неочаквано",което ,най-малко, звучи смешно.Нали цял куп разрешителни трябва да се издадат,за да стане това строителство и присъединяване и каква всъщност е работата на ДКЕВР?Изглежда в цялата система на НЕК,БЕХ и енергийната политика на правителството цари някакъв хаос и никой не знае, кой какво прави и какви разрешителни дава.Във века на компютрите и интернет да няма информация председателя на комисията и обществото за включваните мощности,значи само едно-доста висши началници в тези ведомства трябва да си подадат оставките. Стига са ни правили на глупаци с наивни обяснения за повишаването на цената на тока!!!
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...