Увеличават употребата на биогорива в Европа

29.11.2013 | 14:15
по статията работи: Мария Стоянова
Използването на биогорива може да нарасне с 50%
Увеличават употребата на биогорива в Европа

Планираната горна граница на дела на използване на биогоривата до 2020 година може да бъде увеличена с близо 50%. Това ще стане, ако бъде прието предложението на Литва по време днешната дипломатическа среща на Европейския съюз (ЕС). Това съобщава информационният портал EurActiv.

Първоначално ЕС ограничи употребата на биогориво до 5% от общия дял на горивата. Това бе предизвикано от притесненията на еколози и учени във връзка с увеличението на световните цени на зърнените култури и нарасналото изсичане на гори. Биогоривната индустрия обаче не подкрепя това твърдение.

По-рано в Европарламента се обсъждаше увеличение на горния праг на 6% преди гласуването на комисията да го отхвърли. Сега Литва предлага нарастването да достигне 7%. Настоящият пазарен дял на биогоривата, произвеждани от водорасли и биоотпадъци, е 4,7%. Този проект може да стане част от целите на ЕС за постигане на 20% енергия от възобновяеми източници до 2020 година.

Проектозаконът за вдигане на горния праг на употребата на бигорива ще бъде гласуван окончателно от европейската комисия на 12 декември. Франция е основният поддръжник на това предложение, последвана от Испания и Португалия. Полша, Унгария и Чехия от своя страна се стремят изцяло да премахнат ограниченията за употребата на биогорива.

Основните критики към масовото им производство произтичат от опасенията, че това може да доведе до много бързо унищожаване на тревни и горски площи. По този начин може да се предизвика и спад в селскостопанската индустрия. Зад това твърдение застават еколози и производители на горива.

„Ако ЕС даде зелена светлина на проектозакона, това ще означава, че той съзнателно насърчава глада, намаляването на обработваемата площ и екологичните щети“, твърди експертът по биогорива Марк Хърман.

Срещат се и мнения, че ЕС пренебрегва едни от най-оптималните варианти за производство на възобновяема енергия. Такъв например е използването на етанол за основна суровина в биогоривната индустрия. Проучванията сочат, че етанолът показва по-добри резултати при намаляването на емисиите на парникови газове, отколкото биодизела например.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...