Университетите вдигат таксите

11.04.2013 | 08:50
по статията работи: Петя Бързилска
Най-голямо е увеличението в УНСС - със 116 лв. Без повишение са таксите в СУ "Св. Климент Охридски"
Университетите вдигат таксите

Въпреки протестите на студентите от началото на тази година, университетите в страната вдигнаха таксите за следващата учебна година 2013-2014 г. с между 10 и 116 лева, показва изготвен план на образователното министерство. 15 е броят на висшите учебни заведения, които вдигат таксите от следващата учебна година.

Годишните такси за следване варират от 340 до 1450 лв. в зависимост от професионалното направление и университета, пише в. "Монитор".

Най-голямо е увеличението в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – със 116 лева, където специалността "Икономика" поскъпва от 346 на 462 лева, "Политически науки", "Социология"  - от 554 на 670, пише "България он Еър".

Икономиката поскъпва с 20 лв. до 320 лв. и във варненския икономически университет. Желаещите да учат информатика там ще плащат с 40 лв. отгоре – до 640 лв. С 90 лв. повече ще излиза задочното обучение по технически науки в Техническия университет в София. То поскъпва от 260 на 350 лв. за година.

В НАТФИЗ, Музикалната и Художествената академии ръстът на таксата е с близо 50. Педагогиката, туризмът и икономиката във Великотърновския университет вече ще излизат 400 лв. вместо досегашните 346 лв. С 50 до 80 лв. поскъпват и специалностите в Русенския университет, а в Университета по библиотекознание и информационни технологии тарифите се вдигат с около 20 лв.

Най-малки са увеличенията в Свищовската академия – с 10 лв., и в Шуменския - с едва 4 лв. Образованието става по-високоплатено и за артистите, художниците и музикантите.

Без повишение са таксите в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бъдещи юристи, политолози и психолози ще плащат по 500 лева, туризмът и педагогиката - 340 лева. И догодина най-ниските тарифи за специалност право ще са в Софийския университет. За сравнение в УНСС бъдещи юристи ще плащат по 670 и по 560 в Югозападния в Благоевград.

500 лв. ще излиза и следването по политология и психология в СУ. Туризмът и педагогиката в Алма матер ще струват на студентите 340 лева, като отново това са сред най-ниските тарифи.

Медицината пък е най-скъпа в Пловдив – 950 лв., а в Медицинския в София – 900 лв. Инженерните науки остават най-скъпи в Техническия университет – 650 лв. Аграрните специалности в Лесотехническия са по 800 лв., а в Аграрния университет в Пловдив - по 720 лв.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 21.01   1506 г. – По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия. 1542 г. – Английският парламент осъжда на смърт за...