Учените отново се събраха на протест*

13.02.2013 | 09:29
по статията работи: Теодора Пенева
Те настояват да се отмени скандалната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания"
Учените отново се събраха на протест*

Петдесетина учени се събраха днес пред сградата на Министерски съвет (МС) на планиран протест срещу нарушенията във Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), където вчера "заваляха" оставки. Това предаде Агенция "Фокус".

Недоволните отново скандираха "Оставка" и "Мафия". Те излязоха с настояването да бъде прекратена скандалната конкурсна сесия.

Искането на учените обаче противоречи с виждането на министъра на образованието, младежта и науката. Той посочи, че конкурсът няма как да бъде прекратен. По думите му след като се определи точното ръководство на Фонда, ще бъде назначена извънредна сесия, на която ще бъдат разгледани административно отхвърлените 625 проекта, както и тези, които не са били класирани.

Воденичаров посочи, че ново жури ще провери всичко, което е направено до момента. Има финансови средства, заяви акад. Стефан Воденичаров.

По-рано днес беше съобщено, че за 10:00 часа е насрочен протест пред сградата на парламента. Идеята е акцията да съвпадне с началото на седмичното заседание на министрите, което се провежда там, информира БНТ.

Преди две седмици под натиска на премиера Бойко Борисов министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов подаде оставка заради доклада на Главния инспекторат на МС за нарушенията във фонда. Същото направи и управителят на фонда Христо Петров подаде оставка. Новият министър акад. Стефан Воденичаров вече предложи за заместник на Петров доц. Борис Стефанов.

Кандидатурата обаче се приема от учените като нежелание за справяне с корупционните схеми във фонда. Учените продължават да настояват конкурсната сесия да се отмени "чрез незабавно изпращане на съдебни покани за връщане на средствата". Протестиращите не са съгласни и с кандидатурата за управител, като настояват на поста да се върне проф. Емил Хорозов.

*Новината е актуализирана около 13:00 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...