Фед изненада пазарите

19.09.2013 | 10:45
по статията работи: Момчил Лалев
Централната банка на САЩ се въздържа от ограничаване на темпа на месечните покупки на облигации
Фед изненада пазарите

Федералният резерв на САЩ изненада инвеститорите вчера (18 септември), след като се въздържа от ограничаване на темпа на месечните покупки на облигации, предаде "Ройтерс".

Говорител на Фед каза, че централната банка иска да изчака за повече доказателства за стабилизиране на икономическото развитие.

"Няма определен график, по който да се движим относно евентуалното бъдещо ограничаване на темпа на месечните покупки на облигации. Всичко зависи предимно от данните за икономиката на САЩ", каза председателят на Фед Бен Бернанке по време на пресконференция.

Пазарите веднага реагираха на новината, като американските акции се стигнаха рекордн ниски нива. Американският долар падна до седем месечно дъно спрямо основните валути, а цената на златото скочи с повече от 4%.

Някои икономисти заявиха, че е възможно Фед да промени програмата си за изкупуване на облигации чак след приключването на мандата на Бернанке, който изтича през януари месец 2014 г.

Същевременно Фед понижи прогнозата си за икономически растеж на САЩ заявявайки, че икономиката вероятно ще се разшири с между 2% до 2,3% през 2013 г., заменяйки първоначалната си прогноза за ръст от между 2,3% и 2,6%. Понижението за 2014 г. е още по-чувствително.

Централната банка на САЩ потвърди, че няма да повиши лихвите си, докато нивото на безработица в страната не спадне под ниво от 6,5%. През август безработицата в най-голямата икономика в света беше 7,3%.

Решението на Федералният резерв да не ограничава месечните покупки облигации имаше и своите противници. Председателят на Фед за Канзас Сити Естер Джордж открито заяви своето несъгласие с това решение, като изрази опасения, че разхлабената политика на централната банка може да доведе до създаване на нови финансови балони.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...