Фотоволтаичната асоциация се закани да сезира Брюксел

17.06.2014 | 16:26
по статията работи: Десислава Маданска
Причина са определените от ДКЕВР преференциални цени за зелена енергия
Фотоволтаичната асоциация се закани да сезира Брюксел
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българската фотоволтаична асоциация е готова да сезира Европейската комисия и всички компетентни институции за намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали преференциалните цени за зелена енергия от 1 юли тази година. Това заяви председателят на асоциацията Меглена Русенова на форум за възобновяемата енергия за сгради, организиран от Германско-българската индустриално-търговска камара, информира БТА.

Регулаторът предлага от началото на следващия месец преференциалните цени на новоприсъединените производствени централи от ВЕИ да бъдат намалени с около 50-60 процента за соларните инсталации и с около 20 процента при вятърните мощности.

От асоциацията обаче смятат, че проекторешението на регулатора е в нарушение на административнопроцесуалните норми, на българските закони и на директивите на ЕС. Също така, според тях, не са взети предвид икономическите компоненти, които следва да формират преференциалната цена.

Русинова обясни, че макар и ниска заложената 7-процентна възвращаемост е непостижима заради заложените останали параметри в ценообразуването. По думите й един бъдещ инвеститор във фотоволтаична инсталация не може да изплати инвестицията си за близо 18 години при цените, които сега регулаторът определя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...