Българските вина биха се отличили от всички останали с локалните родни сортове като памид, димят, ркацители, мавруд, мискет. Това са сортове, непознати на френския пазар и със сигурност ще предизвикат интерес. Товасмята енологът Таня Стоянова.
По нейните думи българските вина тепърва навлизат на пазарите във Франция, но тамошните купувачи проявяват интерес към тях. Но ценовата политика на българските винопроизводителите, занимаващи се с директен износ, се оказва неадекватна с реалността на европазара, смятаспециалистът.
"Изискванията на евроконсуматора са семпли и легитимни - всичко е въпрос на цена и на win-win стратегия. Вмъкване на малко повече гъвкавост в ценолистите за експорт е разковничето - това бих посъветвала колегите от България", допълва Стоянова, цитирана от БТА.
Междувременно в края на септември разрешиха добавянето на захар във виното, за да могат така производителите да вдигнат градуса на напитката. Това беше потвърдено от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Според издадената от ръководителя на ведомството Красимир Коев винпромите ще могат да добавят по 1,5 грама захар на литър. По този начин те ще компенсират не толкова доброто качество на гроздовата реколта от тази година.