Централната банка на Япония ще печата нови пари "без ограничения"

03.02.2016 | 12:10
по статията работи: Даниел Василев
Bank of Japan е готова и да намали още лихвените проценти, посочи Харухико Курода
Централната банка на Япония ще печата нови пари "без ограничения"
Снимка: Wikimedia

Няма да има ограничения пред количествените улеснения в Япония, предупреди Харухико Курода, предаде Financial Times. Гуверньорът на централната банка на страната посочи още, че финансовата институция е готова да намали лихвените проценти още, ако това е необходимо. Тя въведе негативен лихвен процент по депозитите на търговските банки, надвишаващи минимално изисквания минимум, при централната Bank of Japan (BoJ) до -0,1% по време на заседанието си на 29 януари тази година, като по този начин последва политиките на Европейската централна банка и на други институции.

Освен това гуверньорът на финансовата институция коментира, че тя ще изобрети нови инструменти за интервенция на пазарите, вместо да се откаже от таргетираната инфлация от 2%. „Гледайки напред, ако преценим, че е необходимо, е възможно да редуцираме лихвения процент в още по-голяма степен, спрямо сегашното му ниво от -0,1%“, посочи Курода, цитирайки Швейцарската национална банка, в която лихвените проценти по депозитите са на търговските банки са -0,75% и шведската централна банка Riksbank, която ги свали до -1,1% като примери за евентуалната политика на BoJ.

Според Курода, който изтъкна превъзходната работа на централните банки в световен мащаб, въпреки слабото представяне на развиващите се пазари и пропуснатите таргети на инфлацията, финансовите регулатори са на път да се справят с проблема с долната граница от 0% по бенчмарковите лихви. „Ограничението, наречено „долна граница от 0%“ по номиналните лихвени проценти, което се считаше за невъзможно за преодоляване, вече е почти превъзмогнато от мъдростта и действията на централните банки, включително и на Bank of Japan”, коментира той.

Гуверньорът на BoJ изтъкна още, че според него икономиката на Япония се е насочила към умерен растеж със силен натиск върху равнището на цените. Той е на мнение, че чрез политиките си централната банка вдъхва доверие у бизнеса и подпомага експорта на страната. „В този момент вниманието все още е насочено към значимия риск, че в случай на спадащо доверие на бизнеса, отразяващо спада на останалите икономики, компаниите могат отново да започнат да ориентират действията си към очаквания за дефлация“, смята Курода.

Към момента политиката на централната банка на Япония е съчетание от отрицателни краткосрочни лихвени проценти по депозитите и инжектиране на новонапечатани пари срещу закупуване на активи (количествени улеснения) на стойност 80 трилиона йени годишно или 16% от размера на брутния вътрешен продукт. Чрез тази програма лихвите по държавните ценни книжа на островната държава се поддържат ниски, въпреки че според някои анализатори количествените улеснения не са създали достатъчно покачване на кредитирането.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...