ЧЕЗ иска разбиване на монопола в България

22.02.2013 | 15:10
по статията работи: Петя Бързилска
Компанията определи като "необяснимо" стартирането на процедура за отнемане на лиценза ѝ в страната
ЧЕЗ иска разбиване на монопола в България

Опериращото в България чешко енергийно дружество ЧЕЗ, срещу което започна процедура по отнемане на лиценза ѝ в нашата страна, настоява за отваряне на енергийния пазар и разбиване на монополния модел у нас.

"България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар. Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. Това е най-добрият начин на регулация", се казва е съобщение на чешката компания.

Дружеството заявява, че цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин. "Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е  отговорен за тях.  По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност", коментират още от ЧЕЗ.

Според компанията обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, "за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес".

От енергийната компания заявиха, че всичко, което правят е "видимо и прозрачно", защото е свързано с електроснабдяването на домакинствата, бизнеса и институциите в Западна България.  

Що се отнася до стартирането на процедура по отнемане на лицензиите на дружествата на компанията - "ЧЕЗ Електро България” АД и "ЧЕЗ Разпределение България” АД, от компанията определят решението като "необяснимо". "Ние ще направим всичко необходимо, в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия", завяват от ЧЕЗ.

Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме всички закони в държавата, казват още от енергийната компания.

"Искаме да продължим да работим, да подобряваме обслужването на клиентите и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората от Западна България. Искаме да продължим да работим с общините за подобряване на комуникацията с клиентите и да бъдем по-близо до проблемите на хората. Разбираме нашата отговорност и сме отворени за диалог в интерес на обществения консенсус", се казва още в прессъобщението на елетроразпределителното дружество.

Днес стана ясно, че чешкият президент и евродепутатите от Чехия ще се опитат да защитят ЧЕЗ, що се отнася до опаснотта от отнемане на лиценза на компанията в България.

"Чехия трябва да използва контактите си в Европейския съюз, както и арбитражните механизми, за да защити позицията на чешката електрическа компания ЧЕЗ в България", заяви новоизбраният президент Милош Земан.

По думите на Андон Роков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от преди дни, общо 21 акта са съставени на дружествата на ЧЕЗ, като те са основание за започване на процедура за отнемане на лицензите на двете дружества. "Законът дава срок нарушенията да се отстранят и едва тогава държавният енергиен регулатор ще реши окончателно дали да отнеме лиценза", заяви той.

Българска фондова борса (БФБ) спря временно търговията с книжата на двете дружества на чешката компания - "ЧЕЗ Разпределение" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД до края на тази седмица. Преди спирането на търговията във вторник цената на акциите на "ЧЕЗ Разпределение България" поевтиняха с 10,78% до 1 258,759 лева за лот, като бяха изтъргувани бяха 103 акции.

В понеделник дружеството разсекрети договора си за приватизация от 19 ноември 2004 г. Повече за него може да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 20.02   395 г. – Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем. 1364 г. – Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак. 1530 г....