Чакаме 5% ръст на полетата с царевица

24.02.2014 | 13:45
по статията работи: Петя Бързилска
270-290 лв. ще струва тон пшеница у нас през тази година
Чакаме 5% ръст на полетата с царевица

С 5% до 2018 г. се очаква да нараснат площите с царевица спрямо 2012 г. Това сочи изследване на Института по аграрна икономика. Проучването обхваща следващия пет години и отразява динамиката на основните показатели, засягащи петте основни култури в зърнения сектор – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Площите с царевица се очаква да се увеличат поради относително по-добрата й рентабилност, в сравнение с останалите четири култури. Прогнозата е разработена по проект за изследвания в селското стопанство - САРА. Това съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Божидар Иванов.

От анализа на доц. Иванов става ясно, че до 2018 г. се очаква петте култури да останат водещи в растениевъдството. Следствие на изискванията за по-голяма екологична насоченост в Обща селскостопанска политика, е възможно засетите площи с тях да намалеят с около 1-2%, съобщават от Селскотопанската академия.

Обемите на производство от пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица ще нарастват, което се преписва на обновяване на агротехниката, смята експертът. По думите му, в прогнозите са взети предвид и възможни неблагоприятни засушавания. Анализът на валежите от 1970 г. насам отчита, че през последното десетилетие има намаляване на високите дъждовни стойности, но все по-често се редуват по-добри с по-лоши години.

Цените на петте култури ще бъдат поставени под натиск, следствие на очакваните низходящи тенденции в глобален мащаб, подчерта доц. Иванов. Това се дължи на стабилизиране на зърнопроизводството и запазване на световното търсене.

За България цените през настоящата година се очаква да са в рамките на около 270 - 290 лв. за тон при пшеницата, ечемика и царевицата. Естествено, това силно зависи от състоянието на реколтата в глобален мащаб, подчертават експертите.

Припомняме, че от Софийската стокова борса съобщиха, че през тази година в ЕС се очаква да има рекордно за последните шест години производство на зърно. От Световния съвет по зърното обявиха, че прогнозите са сегашната реколта да надмине 700 млн. тона в световен мащаб

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 13.08   1099 г. – Паскалий II е избран за католически папа. 1521 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките – днешния град...