Ще има ли актуализация на бюджета или не?

20.06.2013 | 10:05
по статията работи: Ралица Стоянова
Бюджетът, който управляваме, не е никак малък, каза Петър Чобанов
Ще има ли актуализация на бюджета или не?

Ще има ли актуализация на бюджета е въпросът, който се задава периодично откакто новият финансов министър Петър Чобанов зае поста. 

Макар да признава, че ситуацията с финансите на държавата в момента не е розова, Чобанов не предвижда актуализация засега. "В момента работим с ресурсите, с които се разполагаме. Ситуацията е динамична, ако мерките проработят, ако се повиши събираемостта, това ще помогне да се справим и с конкретния бюджет. Но така или иначе виждаме, че може да има натиск от външната икономическа среда. Към момента обаче не смятаме, че ще се отиде към актуализация на бюджета. С приетия вчера спешен пакет мерки, ще се работи", каза финансист номер едно пред БНТ.

Той обясни, че бюджетът, който управлява, не е никак малък. Друг е въпросът как е поставена бюджетната цел и дали тя е съобразена с икономическата ситуация. Към момента анализът показва, че бюджетът е разчетен при по-различни представи за икономическото развитие на България. "Неслучайно БВП беше намален с 1,5 млрд., има и редица въпросителни по отношение на разходната част", обясни финансовият министър.

1 млрд. лева от приходите може да не бъдат изпълнени, алармира Чобанов вчера (19 юни). 

Според него протестиращите имат свой дневен ред - те искат оставка. Това е тяхно право, но министърът се надява, че по-късно ще може да се влезе в диалог.

На заседанието на КСНС ще бъде обсъден въпросът за увеличението на минималната работна заплата до 340 лева. Възможно е минималната работна заплата да се отрази зле на конкурентоспособността, но бизнес средата в момента е неефективна. Именно, ако се спомогне увеличението, ще се спомогне и за нейното активизиране, смята финансистът.

Колкото до това, че най-голямата работодателска организация иска оставката на правителството, министърът заявя: "Аз запазвам известен скептицизъм дали това е работа на работодателска организация".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....