Ще модернизират три риболовни ферми по ОПРСР

29.05.2012 | 14:47
по статията работи: Теодора Пенева
Общата стойност на проектите надхвърля 3 млн. лв.
Ще модернизират три риболовни ферми по ОПРСР

 

Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) подписа нови три договора на обща стойност 3 062 940,89 лева. Това информираха от пресцентъра на институцията. Договорите са в рамките на Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" (ОПРСР).

Първият от тях е за изграждане на модерно рибно стопанство за развъждане и угояване на риба в село Сандрово, община Русе. Фирмата изпълнител е от Русе - "Т-Инвест" ЕООД. Общата стойност на проекта е 2 307 072,28 лева, а размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ възлиза на 1 384 243,37 лева и представлява 60% от одобрените инвестиционни разходи.

Предвидено е в модернизираната ферма да се отглеждат пазарно ориентирани видове – сом, шаран, амур. Те ще бъдат с висока добавена стойност и с високо качество. Производствената десетгодишна програма на бенефициента пък предвижда развъждането на 24 тона сом, 12 тона смесена посадка с шаран и с амур, както и около 800 килограма каракуда годишно.

Срокът за изпълнение на проекта е 11 месеца. Очаква се да се разкрият нови четири работни места в стопанството.

Вторият проект е с бенефициент фирма "Унимекс" ЕООД, град Пловдив и е на стойност 447 311,50 лева. Той ще се реализира в акваторията на язовир Доспад, община Велинград. Проектът предвижда да се разшири вече изградена садкова инсталация за пъстърва със съответните технология и оборудване, които да осигурят по-ефективното функциониране на фермата.

Размерът на финансирането е 268 386,90 лева, а срокът за изпълнение – 18 месеца. Впоследствие ще се отворят четири нови работни места.

От своя страна фирма "Езеро" ООД от село Крушовица, община Мизия, е подписала договор за модернизиране на рибовъдна ферма за шаран, толстолоб и бял амур чрез реконструкция на подпорна дига. Развъдникът се намира източно от Крушовица и ще функционира като непълно системно стопанство от угоителен тип. За по-пълно оползотворяване на естествената хранителна база ще се приложи поликултурно зарибяване с шаран, с толстолоб и с бял амур.

Проектът е на стойност 308 557,11 лева, а размерът на одобрената помощ – 185 134,27 лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...