Япония започва агресивна политика за стимулиране на икономиката

04.04.2013 | 12:50
по статията работи: Петя Бързилска
Доларът поскъпна спрямо йената след обявяването на новината от Централна банка на страната
Япония започва агресивна политика за стимулиране на икономиката

Централната банка на Япония обяви днес (4 април), че ще започне агресивна програма на количествени облекчения* в японската икономика, информира „Маркет Уотч“.

Новоназначеният управител на институцията Харухико Курода започна 2-годишната си кампания за премахване на 15-годишната дефлация в третата по големина икономика в света. Централната банкова институция драматично ще увеличи предлагането на парични средства, като се опитва да стимулира икономическия растеж, предаде „Би Би Си“.

Сред основните мерки, които ще бъдат предприети, е увеличаване на изкупуването на държавни облигации, включително и дългосрочни дългови ценни книжа. При лихвени проценти, близки до нулата, изкупуването на японски държавни облигации и други активи бяха основният начин на Централната банка да стимулира икономиката и да спре постоянното намаление на цените, които подкопават икономическия растеж.

В момента целта на Токио е постигане на инфлационно равнище от 2%. Очаква се увеличаването на парите в обращение да повиши инфлацията.

Според много анализатори падащите цени обезкуражават потреблението, както и инвестициите на компаниите, което затваря Япония в кръговрат на муден растеж и последваща рецесия.

Пазарите остро реагираха на новината, обявена от Харухико Курода. Доларът поскъпна спрямо йената - от 92,90 до 94,46 йени за долар. Същевременно японските капиталови пазари реагираха положително на новината, като стигнаха до най-високите си нива от 2008 г. насам. Борсовият индекс Nikkei 225 се покачи с 2,2%.

В края на миналия месец стана ясно, че износът на Япония през февруари е намалял на годишна база, но доверието сред японските производители се подобрява за четвърти пореден месец.

*Монетарна политика, при която се увеличава количеството на парите в икономиката.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...