"Светофар" ще ни показва коя храна е вредна

28.03.2014 | 10:54
по статията работи: Десислава Маданска
Тревожен доклад на СЗО препоръчва захарта в преработените продукти да се намали двойно
"Светофар" ще ни показва коя храна е вредна

Специален „светофар“ ще се поставя върху етикетите на хранителните продукти. В зависимост от светлината потребителят ще може да разбере дали една стока е полезна или вредна, става ясно от предложение на Европейската комисия (ЕК).

Според предложението с червен или зелен светофар - съответно за вредни и за полезни храни, потребителите ще могат да се ориентират, когато пазаруват за качеството на продуктите.

Все още обаче това е само предложение и дали то ще влезе в сила ще стане ясно до края на годината.

От Брюксел обясниха, че повод за предприетите действия е тревожен доклад на Световната здравна организация (СЗО), който препоръчва да се намали наполовина влагането на захар в преработените продукти, информира в. „Труд“.

Българската агенция за безопасност на храните по-скоро подкрепя идеята за „светофарното етикетиране”, но със забележки.

Аграрният министър Димитър Греков е скептичен. Опасенията му са, че това може да оскъпи стоките.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.12   1604 г. – отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес – първия бестселър в историята, пуснат в продажба на 16 януари 1605. 1699 г....