Специален „светофар“ ще се поставя върху етикетите на хранителните продукти. В зависимост от светлината потребителят ще може да разбере дали една стока е полезна или вредна, става ясно от предложение на Европейската комисия (ЕК).
Според предложението с червен или зелен светофар - съответно за вредни и за полезни храни, потребителите ще могат да се ориентират, когато пазаруват за качеството на продуктите.
Все още обаче това е само предложение и дали то ще влезе в сила ще стане ясно до края на годината.
От Брюксел обясниха, че повод за предприетите действия е тревожен доклад на Световната здравна организация (СЗО), който препоръчва да се намали наполовина влагането на захар в преработените продукти, информира в. „Труд“.
Българската агенция за безопасност на храните по-скоро подкрепя идеята за „светофарното етикетиране”, но със забележки.
Аграрният министър Димитър Греков е скептичен. Опасенията му са, че това може да оскъпи стоките.