17 хил. души са намерили работа в социални предприятия

29.05.2014 | 10:10
по статията работи: Мина Стойчева
Държавата стимулира фирмите да бъдат по-активни по отношение на рисковите групи от обществото
17 хил. души са намерили работа в социални предприятия

За първите пет месеца на 2014 г. 17 хил. безработни били наети в социални предприятия. Наред с това още 6500 души от рисковите групи са намерили работа в 220 такива организации. Това каза зам.- министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от в-к "Стандарт". По данните на Агенцията за социално подпомагане за повече от 20 хил. човека е било осигурено обслужване по домовете. Социалните предприятия, които са дали работа на хора от рисковите групи, са получили подкрепа от държавата.

По думите на Лазаров от началото на годината в действие са влезли 300 нови социални услуги, които включват дневни центрове за рехабилитация, центрове за обществена подкрепа, центрове за настаняване от семеен тип и др.

От Министерство на труда и социалната политика предвиждат въвеждането на стимули за доставчиците на услуги на уязвими групи от обществото, към които спадат хора с увреждания, деца, самотни възрастни и представители на малцинства. За въвеждането на тези промени обаче ще бъдат необходими изменения в Закона за социалните услуги.

Основната промяна в нормативния акт ще е фокусирана върху разделянето на социалните услуги от социалните помощи. "В момента двата вида мерки за подкрепа са разписани в Закона за социално подпомагане. Ние обаче смятаме, че услугите не са елемент на социалното подпомагане, а са мярка за повишаване качеството на живот", обяснява Лазаров.

Според него трябва да се засили предоставянето на услуги от неправителствените организации, както и от бизнеса. В момента почти всички ангажименти в сферата се поемат от общините.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...