17 хил. души са намерили работа в социални предприятия

29.05.2014 | 10:10
по статията работи: Мина Стойчева
Държавата стимулира фирмите да бъдат по-активни по отношение на рисковите групи от обществото
17 хил. души са намерили работа в социални предприятия

За първите пет месеца на 2014 г. 17 хил. безработни били наети в социални предприятия. Наред с това още 6500 души от рисковите групи са намерили работа в 220 такива организации. Това каза зам.- министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от в-к "Стандарт". По данните на Агенцията за социално подпомагане за повече от 20 хил. човека е било осигурено обслужване по домовете. Социалните предприятия, които са дали работа на хора от рисковите групи, са получили подкрепа от държавата.

По думите на Лазаров от началото на годината в действие са влезли 300 нови социални услуги, които включват дневни центрове за рехабилитация, центрове за обществена подкрепа, центрове за настаняване от семеен тип и др.

От Министерство на труда и социалната политика предвиждат въвеждането на стимули за доставчиците на услуги на уязвими групи от обществото, към които спадат хора с увреждания, деца, самотни възрастни и представители на малцинства. За въвеждането на тези промени обаче ще бъдат необходими изменения в Закона за социалните услуги.

Основната промяна в нормативния акт ще е фокусирана върху разделянето на социалните услуги от социалните помощи. "В момента двата вида мерки за подкрепа са разписани в Закона за социално подпомагане. Ние обаче смятаме, че услугите не са елемент на социалното подпомагане, а са мярка за повишаване качеството на живот", обяснява Лазаров.

Според него трябва да се засили предоставянето на услуги от неправителствените организации, както и от бизнеса. В момента почти всички ангажименти в сферата се поемат от общините.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...