Общият доход средно на лице от домакинство през май 2009 г. е 304.25 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. нараства с 9.9%, сочат данни на Националната статистика.
Основната част от този доход на домакинствата се формира от получаваната работна заплата и пенсии. Техният относителен дял в общия доход за месеца е 80.1%. Общото за тях е, че в абсолютна стойност продължава тенденцията на увеличение, която се наблюдава и при направените сравнителни анализи за първите три месеца на тази година.
Наблюдава се известно изменение в структурата на общия доход по отношение на източниците, които го формират, както следва:
На първо място работната заплата, като основен източник на доход на домакинствата, нараства и достига 160.17 лв. средно на лице от домакинството, което е с 8.3% повече спрямо същия месец на миналата година. Относителният дял на работната заплата в общия доход е 52.6%.
Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял в общия доход се увеличава с 4.5 процентни пункта и съставлява 27.5% от него. За сравняваните едноименни месеци доходите от пенсии нарастват - от 63.54 лв. на 83.72 лв. средно на лице от домакинство или с 31.8%.
През май 2009 г. доходите от самостоятелна заетост намаляват спрямо същия месец на миналата година с 3.5%, като достигат 21.28 лв. средно на лице от домакинство. Техният относителен дял в общия доход слабо намалява с 1.0 процентни пункта и заема 7.0% от неговата структура.
Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи през май 2009 г. имат сравнително малко значение за формирането на общият доход на домакинствата. Те нарастват за периода с 48.0%, като достигат 9.89 лв. средно на лице, а относителният им дял се увеличава с 0.9 процентни пункта и представлява 3.3% от неговата структура.През май 2009 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход почти се запазва, като достига 97.0% от него.
Общият разход на лице от домакинство през май 2009 г. е 273.58 лв. и нараства спрямо същият месец на 2008 г. с 3.8%. Най-съществените пера при неговото формиране са разходите за храна и разходите за жилище - енергия, горива и вода, които представляват 50.5% от всички разходи.
Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. През периода се наблюдава слабо увеличение на тези разходи с 0.6% и през май 2009 г. те са 102.81 лв. средно на лице в домакинството. Техният относителен дял в общия разход слабо се понижава с 1.2 процентни пункта и достига 37.6%.
През май 2009 г. спрямо същия месец на предходната година разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) нарастват от 36.49 лв. през май 2008 до 44.10 лв. през май 2009 г. средно на лице от домакинство. Делът им в общите разходи отчита увеличение с 2.3 процентни пункта и представлява 16.1% от него през май 2009 година.
Разходите за здравеопазване нарастват с 11.7% през май 2009 г. и възлизат на 14.07 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 5.1 %, което е с 0.3 процентни пункта повече спрямо същия месец на 2008 година.
Намаляват разходите за транспорт и съобщения с 3.5% и достигат 28.84 лв. средно на лице, а относителният им дял намалява от 11.3% на 10.5%. Увеличават се разходите за алкохолни напитки и цигари с 12.7 % и през май 2009 г. те възлизат на 13.67 лв. средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 5.0 %, което е с 0.4 процентни пункта повече от май 2008 година.
Разходите за облекло и обувки намаляват с 4.7% и през май 2009 г. те са 9.97 лв. средно на лице. Делът им в общия разход също намалява от 4.0% на 3.6%.
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през май 2009 спрямо същият месец на 2008 г. се променя както следва:
- намалява потреблението на: хляб и тестени изделия - от 9.1 кг на 8.7 кг, месни произведения - от 1.3 кг на 1.2 кг и растителни масла - от 1.2 кг на 1.1 кг
- увеличава се потреблението на: месо - от 2.4 кг на 2.7 кг, кисело мляко - от 2.4 кг на 2.5 кг и плодове - от 1.6 кг на 1.7 кг
- не се променя потреблението на: прясно мляко, сирене, яйца, зеленчуци, зрял фасул, картофи и захар.