44% от българите са използвали е-правителството през 2013 г.

12.05.2014 | 15:20
по статията работи: Мария Стоянова
Увеличаваме БВП с високоскоростен интернет
44% от българите са използвали е-правителството през 2013 г.

През 2013 г. 44% от българските граждани са използвали интернет за потребяване на услуги на е-правителството, а 22% са изпращали попълнени формуляри чрез мрежата. За сравнение през 2012 г. тези стойности са съответно 27% и 11%. Това се посочва в Националния план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение.

Проучване на Европейската комисия (ЕК) в България сочи, че 68% от анкетираните биха използвали дадена услуга отново, но само 37% смятат, че качеството й покрива очакванията им.

Сред основните причини, заради които в страната не се използват публични електронни услуги, е това, че доста от тях не могат да бъдат изпълнени изцяло онлайн и поне за част от процедурата се изисква лично присъствие или формуляри, попълнени на хартиен носител. Друга причина е, че българите все още предпочитат личния контакт с държавните служители.

Подчертан е слабият интерес към интернет банкирането и онлайн пазаруването. Това се дължи на липсата на надеждна инфраструктура, доверие и традиционна култура на интернет търговия, както и сравнително ниските нива на потребители с добри и много добри компютърни умения.

Брутният вътрешен продукт може да бъде увеличен с изграждане на високоскоростен интернет, се посочва още в доклада.

2% по-висок брутен вътрешен продукт (БВП) имат страните с по-бърз интернет. Увеличение с 10 на сто на покритието със скоростна интернет връзка води до ръст на показателя с между 0,9 и 1,5%, сочат изследвания, цитирани в националния план.

Според документа по този начин могат да се отворят повече от 2 млн. работни места в Европа и това да доведе до увеличение на БВП най-малко с 636 млрд. евро, информира „Монитор“.

Разчетите в националния план сочат, че близо 300 млн. лв. са необходими за изграждане на нужната инфраструктура, която да позволи доставката на бърз интернет в България. Посочени са и два основни приоритета пред страната до 2020 г.

Първият е осигуряване на възможност за равен достъп до високоскоростен интернет чрез развитие на широколентовата инфраструктура за постигане на пълно покритие на територията на страната със скорост по-висока от 30 Mb/s. Другият приоритет е стимулиране на използването на услуги върху мрежи за широколентов достъп с цел най-малко 50% от домакинствата и 80% от бизнеса.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 31.07   431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III. 904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун. 1009 г. – Папа...