80 млн. лева ще бъдат вложени в родното корабоплаване до 2015 г.

16.05.2014 | 02:00
по статията работи: Мария Добчева
Инвестицията ще осигури по-голяма безопасност и по-качествено обслужване на морския трафик
80 млн. лева ще бъдат вложени в родното корабоплаване до 2015 г.

Инвестиция на стойност близо 80 млн. лева е предвидена да бъде извършена до 2015 г. за подобряване условията на българското корабоплаване. Това заяви пред агенция „Фокус“ заместник-министърът на транспорта Петър Киров.

Той коментира, че нарасналата сума отпуснати пари по приоритетна ос 4 „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешноводни пътища” се равнява на около 76 млн. лв. и се дължи главно благодарение на започването на работата по изграждането на информационната система за управление на корабния трафик – VTMIS. Стартирането на проекта според него е добра индикация за наваксване на забавянето по разработването на проекти, финансирани от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г.

В проекта за системата за управление на корабния трафик е предвидено изграждането на два модернизирани брегови центъра за управление на корабния трафик в Бургас и Варна до края на тази година. По този начин ще се гарантира по-голяма безопасност и ще се повиши качеството на обслужване на корабния трафик. Общата инвестиция по изграждане на бреговите центрове възлиза на 4 млн. лева .

Проекта за система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския транспорт (VTMIS) предвижда още внедряване на иновативни радиолокационни и радионавигационни системи, осигуряващи обмяна на данни в реално време. Общо над 39 млн. лв. ще бъдат вложени за реализацията на този проект.

Системата за управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския транспорт (VTMIS) е част от Общностната система за контрол на корабния трафик и на информационното обслужване (SafeSeaNet). Чрез изграждането на системата България изпълнява изисквания на ЕС, заложени в европейските директиви.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...