Shell България е сред създателите на първата българска Харта на многообразието

23.09.2020 | 14:10
по статията работи: econ.bg
Многообразието е сред основните приоритети на компанията от повече от 20 години
Shell България е сред създателите на първата българска Харта на многообразието
Снимка: Shell

Shell България подписа Европейската харта за многообразието в България. Документът е разработен от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) в партньорство с Центъра за изследване на демокрацията и цели да стимулира многообразието на работното място. Shell е основният инициатор за това принципите на многообразие и приобщаване да бъдат допълнително подкрепени от българския бизнес и заедно с 9 други компании е един от учредителите на първата по рода си българска Харта за многообразието. 

Документът беше представен на официално събитие, което бе уважено от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, председателя на БФБЛ Левон Хампарцумян и редица представители на бизнеса и неправителствения сектор, дипломати и медии. Хартата може да бъде открита тук. 

„Искаме най-добрите таланти да работят за нас и създаването на многообразна и приобщаваща култура ни помага да привличаме най-способните хора. Многообразието е глобален приоритет за Shell и е ключов фактор за успеха на нашия бизнес. Ще се радваме да споделим нашия опит с други бизнеси, които се интересуват от политиките, свързани с многообразието, и искат да ги приложат на практика“, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България, по време на официалната церемония за старта на Хартата за многообразието.

От години компанията следва устойчиви политики за създаване на толерантна среда, в която служителите са равнопоставени, независимо от пол, възраст, религия, раса, етническа принадлежност, здравословно състояние или сексуална ориентация. Shell България е единствената компания от страната ни, включена в Наръчника на Европейската комисия с успешни примери, свързани с интеграцията и приобщаването на хора с увреждания. По-конкретно, глобалната услуга за достъпност на работното място на Shell дава възможност на служителите да заявят нужда от физически подобрения (хардуер и софтуер) с цел създаване на подходящи условия за работа, които да отговарят на специфичните им нужди.

Компанията стриктно спазва всички принципи за многообразие и приобщаване и всяка година измерва нагласите на служителите по тези въпроси, като оценката за 2019 г. е 91%. Налице е баланс между броя на мъжете и жените в ръководния екип на Shell България, като 31% от жените в компанията заемат ръководни позиции на различни нива. 30% от служителите на компанията са назначени на регионални и глобални позиции. Основен елемент в политиката по подбор на служителите в Shell България е осигуряването на равни възможности, независимо от възраст, пол, етнос, сексуална ориентация, увреждания и др. Така компанията има добро представителство и от гледна точка на различните възрастови групи, като 15% от работещите в офиса и 9% от персонала в търговските комплекси са на възраст над 50 години. 

Shell България от години предлага гъвкаво работно време и възможност за дистанционна работа, като по време на пандемията от COVID-19 въведе и проучване за самооценка на ергономичната работна среда в домовете на своите служители, чиято цел бе да им осигури допълнителни средства за закупуване на нужното оборудване за здравословна и удобна работна среда вкъщи. Други ползи за служителите на компанията включват минимален стандарт за отпуск по майчинство, гарантиращ получаване на пълно заплащане за първите 4 месеца (приложим и за осиновяване), и 30 дни платен годишен отпуск (в т.ч. 5 дни допълнителен отпуск за грижа за себе си и семейството) за всички служители. Shell организира местни и глобални дейности, целящи да повишат осъзнатостта на служителите по различни теми, свързани с хора в неравностойно положение, поколения, възраст, култура, ЛГБТИ+ и др. В България компанията има изградена мрежа от доброволци, които спомагат за осъществяването на плана и целите по отношение на многообразието и приобщаването.  

Shell е на българския пазар от 29 години, като е една от водещите компании в бизнеса с търговия с петролни продукти със своите над 100 обекта. През този период компанията въведе и утвърди високотехнологичните горива Shell V-Power, услугата euroShell Card за отложено плащане и ефективно администриране на автопарка на бизнес клиентите, както и програмата за лоялност ClubSmart. Всеки месец в търговските комплекси Shell в България се обслужват повече от 1 милион клиенти.

Компанията Shell разшири своето бизнес присъствие в България и навлезе в дейностите по търсене и проучване на нефт и природен газ. С решение на Министерски съвет от 16 октомври 2015 г. Shell Exploration and Production (LIX) BV получи разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1-14 Хан Кубрат“ (с предишно наименование  „Блок 1-14 Силистар“), разположена в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Това бе последвано от подписване на договор за търсене и проучване на 23 февруари 2016 г. с Министерство на енергетиката. Договорът за проучване на „Блок 1-14 Хан Кубрат“ е за петгодишен срок, с право на две удължения  от по две години. С решение на Министерски съвет от 21 април 2017 г., последвано от подписване на допълнително споразумение към договора за търсене и проучване, правата и задълженията по разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ бяха прехвърлени на Shell International Exploration and Development Italia S.P.A, считано от 01.08.2017 г. През 2018 г. като партньори в програмата се включиха Woodside Energy с 30% и Repsol с 20%. През второто тримесечие на 2019 г. Shell извърши безопасно проучвателен сондаж „Хан Кубрат-1“, с дълбочина 1300 м до морското дъно и обща дълбочина от 4030 м под морското равнище.  След приключването на сондажните дейности, кладенецът бе запечатан и събраните данни ще бъдат анализирани, за да се определят следващите стъпки в програмата за проучване на „Блок 1-14 Хан Кубрат“.

От октомври 2017 г. Shell разшири своя бизнес в България, като добави доставката на авиационно гориво към бизнес портфейла си в страната. Shell & MOH Aviation Fuels Bulgaria, която е 100% дъщерно дружество на Shell & MOH Aviation, е доставчик на Летище София, което е най-голямото летище в България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...