Най-старите сирена на света, годни за консумация, узряват максимум за няколко години. Тяхната възраст обаче не може да се сравнява с възрастта на най-старото сирене, откривано някога при археологически проучване. Анализът показва, че въпросното е направено от мляко, издоено в Китай преди цели 3600 години.
Древната храна е била едно от притежанията на мумифициран китайски покойник, открит от германски учени. Мумията била била заровена в пясъчна дюна в китайската пустиня Такамакан, пише „Ю ЕС ЕЙ Тудей“.
Тя била поставена в обърната наопаки дървена лодка, като изключително сухият климат на пустинята успял да запази останките поразително добре.
Според учените парченцето сирене било произведено от представители на непозната култура на номади, живели през бронзовата епоха – приблизително между 3000 и 450 г. преди новата ера. По същността си то представлявало жълтеникава субстанция, която напомняла кефира – вид сирене, комбинация на мляко, мая и бактери, подобни на тези, които се срещат в изварата.
Не е ясно какво търси въпросното сирене при мумията, но според водещият изследовател Андрей Шевченико то може да се приема като храна, която да подкрепи покойника при пътуването му към отвъдния свят.
Снимка: Yimin Yang and Yusheng Liu