Топ 12 на най-надценяваните професии през 2012 г.

03.10.2012 | 16:00
по статията работи: Евгени Бърдаров
Оказва се, че някои от най-желаните длъжности всъщност не са най-правилният избор за реализация
Топ 12 на най-надценяваните професии през 2012 г.
Снимка: Sxc.hu

Всеки ден по филми, реклами и различни предавания ни показват живота на хора с власт. Личности, заемащи високи постове в областите на политиката, бизнеса, науката, изкуството и още много други. Професиите им, представени под определен ъгъл, със сигурност изглеждат привлекателни и атрактивни. Под кино-влиянието или медийното такова, ние често се стремим към подобни длъжности, представяйки си нещо различно от това, което те в действителност представляват.

Насочвайки се обаче към такива постове, трябва да се съобразим с някои фактори, способни да ни свалят „розовите очила“, с които гледаме на тях. Такива са високите нива на стрес, фактът, че много кандидати се борят за едно място, кризата и др.

Затова сайтът за намиране на работа CareerCast.com ни представя класация на 12 от най-надценените професии през 2012 г. в САЩ. Информацията дава и отговор на въпроса: "Защо трябва сериозно да се замислим преди да изберем да търсим реализацията си в някоя от тях?"

12. Психолог

Психолозите са изправени пред голям стрес, тъй като работят почти изцяло с „трудни“ клиенти. Същевременно вероятността да си намерите работа и средното ниво на заплащане в сферата на здравеопазването са по-добри.

11. Координатор на събития

Тази длъжност често е обект на критика. Към това можем да добавим и трудностите да се спечели един проект, а след това и благоразположението на присъстващите на даденото събитие. Според скорошни изследвания координатор на събития е една от най-стресиращите работи към днешна дата.

10. Архитект

Спукването на балона на жилищния пазар и стагнацията ограничават повечето сектори на строителството през последните години. Този факт от своя страна ограничава възможностите на архитектите. Стресиращата работна среда също допринася за ниското котиране на тази професия. Онези, които все пак решат да си изкарват парите с архитектура, трябва да се подготвят за ниско заплащане и много стрес.

9. Фоторепортер

Намаляващите възможности все повече усложняват предизвикателствата пред фоторепортерите. Не бива да забравяме и същността на работата им – някои работят в много трудни ситуации, като природни бедствия или пък войни например. Отчитайки потенциалните рискове, може да се каже, че средната работна заплата в сектора е сравнително ниска.

8. Самолетен стюард

Като изключим безплатното пътуване, икономическия натиск върху цялата авиоиндустрия доведе до отлив на стюарди. На тях често им се случваше да имат проблеми със заплатите или забавяне на възможности за работа през последната година.

7. Пиар агент

Нивата на стрес на пиар мениджърите са сред най-високите сред всички кариери. Те са породени от взискателността на медиите, публиката и самите клиенти. Също така „Връзки с обществеността“ е сред най-предпочитаните специалности в университетите, което прави конкуренцията още по-голяма.

6. Адвокат

Шансовете за реализация в тази област все повече намаляват. Това се дължи на огромния интерес на студентите към правната дисциплина. Проучвания сочат, че все по-малко от завършилите успяват да се реализират.

5. Хирург

Огромният стрес при хирурзите, при това ежедневен, надминава всички други професии по този показател. Да не забравяме и пътя, който трябва да извърви един хирург. За да станеш такъв, са необходими продължително обучение, следдипломна практика и накрая работа под наблюдението на лекар.

4. Борсов посредник

Въпреки доскорошното много силно влияние на професията, йо-йо ефектът на пазарите в световен мащаб допринесе за стреса сред борсовите посредници. Същевременно непрекъсната заплаха от провал в очите на своите клиенти е нещо съвсем нормално за хората работещи в този бранш.

3. Пилот на пътнически самолет

Тежките условия и изпитанията пред пилотите правят тази професия една от най-стресиращите. Като добавим и трудностите, свързани с пазара на труда, включването на пилотите в списъка за трудни професии е просто задължително.

2. Изпълнителен директор на голяма корпорация

Старши корпоративните ръководители са натоварени с формирането на цялостната политиката, която влияе на почти всеки аспект на бизнеса. Тежеста на многото трудни решения, които трябва да бъдат взети, могат да доведат само до още по-голям стрес върху тези, които носят голямата отговорност.

1. Изпълнителен директор на рекламна агенция

Съвкупността от големите очаквания и непрекъсната конкуренция правят рекламните агенции една от най-стресиращите работми среди. Перспективата за наемане в тази сфера също е много ниска.

Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
1.20/24
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 05.12   1414 г. – Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква, който слага край на Папската схизма. 1605 г. – Осуетен е опит за атентат срещу Камарата на...