А вие гледахте ли онзи клип? 5

02.12.2010 | 09:30
по статията работи:
Една реклама от анти-СПИН кампания разбуни духовете в Интернет
А вие гледахте ли онзи клип?

Коментарът е изпратен на Econ.bg от наша приятелка с потребителско име Delia

За втори път датата 1 декември ме впечатли. Преди няколко години, може би вече повече от десет, бяха направили познатата червена панделка от цветя в една софийска градинка. Вечерта на първия декемврийски ден минах оттам. Десетина души стояха със свещи в ръце, свели глава пред цветята. Веднага в главата ми изникнаха мисли дали тези хора са загубили близки в борбата с болестта СПИН или са съпричастни към мъката на други.

Те просто тихо стояха в сумрака, стиснали запалена свещ в ръка, а впечатлението от тази картина за мен е толкова силно, че още се сещам за тези хора. Разбира се, червената панделка беше поддържана само година и днес дори и помен няма от нея в градинката в центъра на София.

За втори път датата ме впечатли едва тази година - благодарение на клип, обходил Интернет като комета. Сочехме го цял ден - пращахме си го по скайп, публикувахме го на постове във Facebook и го коментирахме по форуми. Въобще, използвахме всички възможни начини на модерната комуникация, за да си разкажем колко сме възмутени или огорчени. Сред моите познати нямаше човек, който да намери нещо позитивно в тази анимация.

Във форумите обаче мненията са различни и нашето негативно отношение беше окачествено като "псевдопуританско" и направено от хора в критическата възраст, непознаващи мисленето и говора на днешната младеж.

Уважавам мнението на всички, или поне се опитвам да го правя. Не искам обаче, когато дойде времето да разговарям за секс с детето си, да използвам изрази като "проникване през парадния вход", нито да разказвам за "задния двор" или "да надуем свирката". Ако това е мисленето на днешните деца и така трябва да им говорим, защо си даваме труд да ги образоваме в училище? Защо им разказваме за достиженията на хората векове преди нашия? Защо още им показваме музеите и скритите в тях шедьоври на велики майстори? Защо ги караме да учат теореми на отдавна погребани математици? Защо се гордеем с постигнатото от тях?

Като всеки разумен човек, понякога и аз се съмнявам в правилността на своите разсъждения. Затова се опитах да потърся клипове на анти-СПИН кампании в други страни. (Е, да си призная, тук много ми помогнаха и публикуваните във в-к "Дневник" кампании). Внушението на клиповете, които видях, ме карат да мисля, че явно в другите държави младежите говорят различен език, не само буквално. Дори клиповете от кампанията, насочена към африканците, т.е. "таргет" (ако използваме този рекламен термин) от неграмотни хора, много от които невидели земя по-далеч от съседното село, незнаещи за Интернет или други комуникационни канали, не съдържаха подобна лексика и такива внушения както нашия. Нима мирогледът на нашите деца е по-свит, отколкото този на децата от Африка?

Авторите на добилия популярност като "скандален" клип веднага излязоха и заявиха, че целта им била да провокират и да разбунят духовете. И успяха - поне що се отнася до мен. Но каква е провокацията - някой мисли ли за СПИН, за начина на заразяване или защита, докато гледа анимацията? Коментарите са за използваните техники при изготвянето, за грубия език, за това дали се разбира от децата ни. Клипът въобще не обяснява какво е СПИН, защо му казват "чумата на XX век" и защо е опасно да правиш секс без презерватив.

Рекламата със сигурност ще стане тема за няколко сутрешни блока едновременно, за едно предаване през уикенда и за някое и друго списание. А после - ще влезе през парадния вход и ще излезе през задния двор, с извинение за грубия език.

 

 

Оцени статията:
4.50/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Emilia Roshkeva 06.07.2013 | 23:16
Не виждам коментари! Явно по-интересно е да се коментират изявите на фолк певиците, педалите и политиците, отколкото начина по-който се представя начина да предпазим децата си от СПИН!
Михаил Иванов 07.07.2013 | 17:22
За мен това е един забавен клип. Нищо повече и според мен този клип не е направен с цел обучение и разясняване на това както е СПИН и какво е ХИВ. Ако повечето родители си мислят, че с подобни клипове запознават младежта с тази болест, то тогава жестоко се лъжат. Мога да ви кажа само няколко неща от преди няколко години когато и аз съм бил в гимназията. Първо: Всяка година на 1-ви декември (Световен ден за борба срещу СПИН) от БЧК (и главно БМЧК) се изпращат доброволци по всички гимназии в градовете (не съм сигурен за всички но за родния ми град и близките градове знам, че се провеждат такива обучения) и тези доброволци влизат във всеки клас и започват обучение с разкази, листовки понякога и по-образователни клипове от този който е даден тук. Освен за безопасния секс се говори и за правилно поставяна на презерватив и т.н. и т.н. Дори когато за първи път дойдоха аз бях първа година в гимназията и след това се присъединих към БМЧК. От там знам, че тези обучения се правят всяка година и обикновено се използва часа на класния ръководител за това обучение. Второ: Задължение е на всеки родител да обясни на детето си какво е секс и как да се прави безопасно, какви последици може да има ако не са внимателни (както болестите, така и забременяването). А не да ми вините един клип стил анимация, че аджеба заради него децата нямало да знаят какво е СПИН. Трето: Повечето родители изобщо не подхващат тази тема или го правят прекалено късно. Повечето деца още от 15-16 годишна възраст (да не кажа и по малки) започват да се интересуват от секса, но родителите явно си нямат никаква представа или си мислят, че още са прекалено млади и няма смисъл да подхващат тази тема. Но все пак тук се намесва и малко възпитанието на детето от ранна възраст. Ако е детето е научено на мързел и да чака само на мама и на тати, то тогава забравете то да си отвори някой сайт и да прочете за какво иде реч... Спирам до тук, че май стана дълъг коментара.
Динко Господинов 09.10.2013 | 02:40
Михаил Иванов е апсолютно прав.Така трябва да е а не както при комунизма(Млада рускиня си сваля забрадката)общо взето това се броеше за еротика при 'другарите'.Децата трябва да свикват с живота такъв какъвто е в момента(Освободен от предрасъдъци)
Щерян Николаев 31.10.2013 | 13:11
Има ли хора които правят секс с непознати и не ползват презервативи, а и с познати да е ... то все пак си е тяхна работа, но всеки здраво мислещ човек, трябва да използва презервативи, освен ако не е с постянен партньор или ... такъв който му представи документ, че е минал изследвания :D
Stamen Stoychev 31.10.2013 | 15:23
Този стара реклама. Клипът е чудесен и няма как масово един клип да се излъчи без да влезе в (+18 - така веднага губи масовост), следващото е че няма телевизия да покаже това нещо заради сем... Госпожата или госпожицата е толкова зле,ЧЕ ДАЖЕ НЯМА НАКЪДЕ!!! Задният вход и парадният вход, къде са ги казали буквално? И в такъв случай щом е толкова вулгарно това, трябваше да го кажат когато се e-be'y(сайт за пазаруване) във vеgin(веганитеса хора които не вкусват животински продукти, май имам правописна грешка),puzzy(дума в превод-НЕЯСЕН,но имам грешка някъде не мога да я намеря(извинете, че пиша буквално, но има си модератори, които веднага ще "тръкнат" коментара... Сериозно-тая жена някой да я прибере, деца ще има не знае значението на изразите "вулгарност и буквалност".
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...