Професор Лазар Груев е новият председател на Върховния касационен съд

09.11.2007 | 11:03
по статията работи: econ.bg
Новоизбраният председател възнамерява да акцентира основно върху проблемите на ВКС и съдилищата
Професор Лазар Груев е новият председател на Върховния касационен съд
Професор Лазар Груев беше избран за председател на Върховния касационен съд. От 25 члена на Висшия съдебен съвет, 24-ма гласуваха за избор на нов председател на Върховния касационен съд.На заседанието не присъства Иван Григоров.

19 от гласовете бяха за, три „против”, два гласа са недействителни, с което Лазар Груев беше избран за председател на ВКС. По закон за избор на председател е необходимо квалифицирано мнозинство от две трети от гласовете.

Преди да изложи концепцията си за развитие на ВКС, проф. Лазар Груев поздрави магистратите членове на новия Висш съдебен съвет за куража им и гражданската им позиция да съблекат магистратските тоги, да напуснат адвокатските кантори и парламентарните банки, за да работят в съдебната реформа, като с това опровергаят скептиците, че няма кой да се заеме с тази неблагодарна задача.

В концепцията си той заяви, че трябва да се акцентира основно върху проблемите на ВКС и на съдилищата в България изобщо. Като първи и основен проблем той формулира предизвикателството пред членството на България в ЕС и необходимостта от превръщането на ВКС в съвременен европейски съд.

Други проблеми са натовареността на съдиите, противоречивата практика, която поставя под съмнение авторитета на ВКС. Не е във властта на който и да е административен ръководител да ограничи броя на постъпващите дела и това не може да се уреди само с увеличение на щата, посочи проф. Груев.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...