Археолози от Нова Загора откриха запазена тракийска колесница

21.11.2008 | 10:52
по статията работи: Апостол Апостолов
Археологическо лято в Сливенско продължава и в края на ноември
Археолози от Нова Загора откриха запазена тракийска колесница
Снимка: Икономически портал на регион Стара Загора

Археологическо лято в Сливенско продължава и в края на ноември. Звучи почти невероятно, но е факт. Археолози от Нова Загора откриха запазена колесница от погребение на тракийски аристократ в т. нар. Източна могила край новозагорското село Караново, съобщи SlivenInfo. Разкопките “по никое време" се наложиха заради зачестилите иманярски набези, обясниха специалистите.

Колесницата има четири колела и кош. Според специалистите тя датира от периода I - III век. Предполага се, че археолозите са открили вторично погребение в тракийската могила.

Най-впечатляващи са фигурка на Бог Ерос с разперени криле и митично същество с образ на пантера и тяло на делфин, съобщи археологът Веселин Игнатов, съобщи Икономически портал на регион Стара Загора.

Напълно са запазени колелата, които са с изключително големи размери - диаметър 1,20 м. Колесницата датира от края на 1 до началото на 3 век и е била вероятно собственост на тракийски аристокрет. До находката са намерени и костите на двата коня, които се погребват заедно.

Добре запазени са и части от кожата и дървото, което дава възможност да се направят изводи за конструктивните елементи на колесницата, каза още Игнатов.

Иманяри бяха разкопали могилата и са стигнали до колелата на четириколката, като са ударили част от коша. Незабавно след това започват проучванията, финансирани от Министерство на културата. Археолозите ще търсят и гроба на тракийския аристократ.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...