Подписахме споразумението за "Набуко"

13.07.2009 | 12:36
по статията работи:
Газопроводът ще намали зависимостта на Европа от Русия. Ирак ще дава 15 млрд. газ за ЕС през територията на Турция
Подписахме споразумението за "Набуко"

Австрия, България, Румъния, Унгария и Турция подписаха транзитно споразумение за проекта за газопровод "Набуко". Споразумението беше подписано на среща на премиерите на четирите страни от ЕС и Турция в Анкара. В церемонията взе участие и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде ВВС.

На тържественото подписване присъстваха представители и на Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и президентът на Грузия Михаил Саакашвили, премиерът на Ирак Нури Ал Малики, министри и високопоставени представители на Шведското председателство на ЕС, представители на Азербайджан, Египет и Сирия.

От българска страна договорът беше подписан от премиера Сергей Станишев. В изказването си на форума в Анкара премиерът подчерта, че актът на подписване на споразумението за „Набуко" е определящо постижение на правителствата на участващите в проекта държави. Това е техният реален и отчетлив принос към диверсификацията на енергийните източници, която е в основата на европейската енергийна сигурност.

Пред участниците в церемонията Станишев подчерта добре свършената дотук работа и посочи, че това не е краят, а по-скоро началото на същинската дейност по реализацията на проекта, информира правителствената информационна служба.

"Набуко" ще донесе сигурност за Югоизточна и Централна Европа, ще донесе сигурност и за Турция. Това наистина е един европейски проект", изтъкна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след подписването на контракта. Тръбопроводът може да ни помогне да изградим нови връзки с Турция и страните от Каспийския регион.

Турският премиер Реджеп Ердоган окачестви подписването на споразумението като "исторически момент". "Нашето желание е през тръбопровода да преминава ирански газ", коментира още той пред Reuters. Според Ердоган през "Набуко" ще може да преминава и руски газ, а в проекта ще може да участва и Катар, като се използват терминалите за втечнен газ, изградени в Турция.

По време на церемонията по подписването иракският премиер Нури ал-Малики обясни, че страната му може да отпуска по 15 млрд. куб. метра природен газ годишно за ЕС през територията на Турция. Сроковете за това обаче не бяха уточнени.

В знак на политическа воля, споразумението обхваща също създаването на политически комитет за подкрепа развитието на проекта. Комитетът „Набуко" ще се състои от представители на всички държави, подписали споразумението. Като наблюдатели в него ще участват и представители на Германия, Европейската комисия (ЕК), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" (Nabucco Gas Pipeline Int.), съобщи Българският енергиен холдинг.

Следващите етапи на развитие на проекта "Набуко" обхващат финализирането на споразумения за подкрепа на проекта, включващи подкрепа от страна на държавите по отношение на детайлното техническо планиране и оценката на въздействието върху околната среда и социалните аспекти за териториите, през които преминава газопроводът. Заедно с това консорциумът ще стартира преговори с финансови институции и ще търгува транспортния капацитет по време на открития сезон.

Проектът "Набуко" предвижда да бъде изграден газопровод за пренос на природен газ от Централна Азия към ЕС през Турция и Югоизточна Европа. Газопроводът е с дължина 3300 км, проектният му капацитет е 25-31 млрд. куб. м. газ годишно, а очакванията са той да бъде завършен през 2012 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...