Черно на бяло: 2009 година по света

30.12.2009 | 19:32
по статията работи:
Изпращаме годината, в която в сила влезе Договорът от Лисабон - документ, поставящ новото начало за ЕС
Черно на бяло: 2009 година по света

Автори на статията: Деляна Петкова ( d.petkova@ced.bg ), Econ.bg, и Ивайло Ачев ( i.achev@ced.bg ), Econ.bg

2009 година започна, премина и приключва под знака на кризата. На най-тежката рецесия от времето на Голямата депресия насам. И през тази година имаше фалити на компании-икони за американската икономика. Става въпрос за автомобилните General Motors и Chrysler, както и за заемодателя CIT Group. И Европа не беше подмината от тази вълна, въпреки че голяма част от застрашените компании бяха спасени от правителствата. Нискотарифната авиокомпания SkyEurope обаче се приземи завинаги в началото на септември.

В последните седмици ситуацията изглежда доста по-благоприятна и икономистите гледат с оптимизъм към настъпващата 2010 година. Сътресенията започват да отстъпват под натиска на агресивните действия на правителствата и централните банки по света, решенията на Г-20, Световната банка и Международния валутен фонд.  Разбира се, световната икономика е далеч от пълното оздравяване, но данните показват все по-ясно, че подобрението вече е настъпило.

САЩ за първи път е управляван от цветнокож президент

Настоящата година ще се запомни с редица събития, случващи се за първи път, а само времето ще покаже, дали определението "знакови" ще може да се прикачи към тях. Още в първите дни на 2009 година в длъжност встъпи първият цветнокож президент на САЩ. Барак Обама се оказа първият, успял да избегне определението W.A.S.P (White Anglo-Saxon Protestant), прикачвано към американските президенти, а церемонията по инагурацията му привлече интереса на хиляди американци.

obama_whitehouse_500Барак и Мишел Обама. Снимка: Белия дом

Месеци по-късно Барак Обама получи и своето най-голямо признание до момента - Нобеловата награда за мир. Решението на Нобеловия комитет беше толкова неочаквано, че изненада дори и Белия дом. Говорителите бяха събудени от самите журналисти, а първите официални коментари бяха просто "WОW!".

Връчването на приза не беше прието еднозначно, особено на фона на разгръщането на военните действия в Афганистан. Само ден след като получи своята награда за мир, Обама официално обяви, че изпраща още 30 хил. войници в страна, която много негови сънародници трудно успяват да открият на географската карта.

И в други отношения Обама е различен президент. За разлика от своите предшественици, той ясно заяви, че ще подкрепи усилията за опазване на околната среда и САЩ ще играе важна роля при изготвянето на нов документ, който да замести Протокола от Киото. Така страната се нареди сред държавите, търсили решение по време на срещата за климата, организирана от ООН в Копенхаген. Споразумението е далеч от съвършеното, признават и 30-тината държави, които постигнаха договорката. То обаче е крачка напред, а надеждите са свързани със следващата конференция, която ще се проведе в Мексико през 2010 година.

Амбициозни са плановете и по отношение на реформите вътре в САЩ. Промените в системата на здравеопазването, за които се говори от години, вече са факт, след дълги и мъчителни преговори в Сената. С окончателното приемане на законопроекта над 30 млн. американци ще могат да получат здравни застраховки, които досега бяха непосилни за тях.

Европа 20 години след падането на Берлинската стена

За Европа 2009 е година на големите равносметки 20 години след падането на Берлинската стена. Още в първата седмица обаче Русия отново доказа могъществото си като врътна кранчето и остави половин Европа без природен газ в продължение на 13 дни.

gazprom__500Русия отново доказа могъществото си с помощта на газа. Снимка: "Газпром"

В следващите месеци вниманието отново беше насочено към Договора от Лисабон и институционалните промени в ЕС. В първия ден от последния месец на 2009 година документът най-накрая влезе в сила след като премина ратификацията на всички 27 държави от общността. Процесът не беше гладък и трябваше да бъдат проведени два референдума в Ейре преди ирландците да дадат своето одобрение. До последно и Чехия и Полша бавеха ратификацията, но в крайна сметка, а според редица оценки не и без помощта на натиска от кризата, Договорът от Лисабон е вече действащ европейски документ.

Но преди това, в началото на юни, беше избран новият състав на Европейския парламент, а след това и председателят на новата Европейска комисия. В ЕС вече има стриктна регулация на финансовите пазари, чиято цел е да не допусне криза, подобна на последната. По силата на Договора от Лисабон ЕС вече има президент на Съвета, като постът зае изненадващата белгийска кандидатура - почти неизвестният Херман ван Ромпуй. ЕС вече има и външен министър - баронеса Катрин Аштън, която замести Питър Менделсън като комисар по въпросите на търговията в ЕК.

Природните бедствия и катастрофи не спряха

2009 година не мина и без природни бедствия, катаклизми и катастрофи. Навръх Великден Италия потъна в скръб по жертвите от най-разрушителното земетресение за последните 30 години. Рано сутринта на 6 април земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер разтрърси планинското градче Акуиля. Под отломките на разрушените сгради смъртта си намериха над 300 души, а повече от 1,5 хил. бяха ранените. Щетите от земетресението се изчисляват на 10,2 млрд. евро.

Няколко дни информационните агенции предаваха за мистериозното изчезване на самолет на Air Francе, изпълняващ полет от Рио де Жанейро до Париж. В крайна сметка Airbus-ът беше открит на дъното на океана. Предположенията за това какво е причинило катастрофата са много, но цялата истина, запечатана в "черните" кутии на самолета, остана на повече от 6 хил. метра дълбочина.

airfrance_500Няколко дни експертите само предполагаха какво се е случило със самолета на Air France. Снимка: AFP

Опит за атентат в последните дни на годината накара много хора да се сетят за 11 септември 2001 г. В първия ден на Коледа млад нигериец се опита да се взриви на борда на самолет, пътуващ от Амстердам за Детройт.

"Свински" грип заплаши съществуването на човечеството

Не минахме и без поредната заплаха за съществуването на човечеството от глобален мащаб. Този път тя прие формата на настинка на едни от най-интелигентните животинчета на планетата - прасетата. Т.нар. "свински" грип пълнеше страниците на медиите по света (нашите включително), а експертите от Световната здравна организация (СЗО) вещаеха едва ли не картина, подобна на тази, "нарисувана" от испанския грип през 1918 година, който убива 50 млн. души.

Такава трагедия не се случи през 2009 година и в крайна сметка единственото интересно нещо покрай "свинския" грип се оказаха същите тези шамани от СЗО, които тръбяха за угрозата от изчезване на човешкия род, а всъщност работеха не само в организацията, но и в известни фармацевтични компании като Novartis и GlaxoSmithKline - основни производители на ваксина срещу болестта, чакащи печалби от 7 млрд. евро от поръчки на "спасителната доза грипна противоотрова".

По официални данни на СЗО към 22 ноември жертвите на свински грип по цял свят са малко под 8 хил. души, докато годишно от сезонен грип умират 500 хил. души. Въпреки това свинският грип продължава гордо да се кичи със статут "пандемия".

Загубихме известни и любими личности

През 2009 година светът се сбогува с немалко любими личности. На 50-годишна възраст в болница в Лос Анджелис почина Майкъл Джексън, който за своите фенове винаги ще си остане "Кралят на попа". Известният с участието си в "Мръсни танци" и "Точка на пречупване" американски актьор Патрик Суейзи също изигра своята последна роля на този свят и му каза сбогом на 14 септември.

Опитахме се да ви представим 2009 година черно на бяло - такава, каквато я видяхме

2009 година отмина. Остават й още само броени часове. Насладете им се подобаващо, драги читатели на Econ.bg. И бъдете много, много щастливи през 2010 година. За да можете да ни четете с удоволствие, разбира се.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...