Приключи изпитът на Румяна Желева в ЕП

12.01.2010 | 20:25
по статията работи: econ.bg
Общото впечатление, което остана след изслушването на Желева, по-скоро не беше в нейна полза. Депутатите искаха по-конкретни и задълбочени отговори. Останаха съмнения за конфликт на интереси
Приключи изпитът на Румяна Желева в ЕП

В сградата на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел се проведе тричасово изслушване на министъра на външните работи Румяна Желева, която е кандидат за европейски комисар. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посочи за нея поста комисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.

Дали има необходимите компетенции за този портфейл ще трябва да преценят членовете на Комисията по развитие към ЕП, които я питаха за неща, предимно свързани с бъдещия й ресор - хуманитарна помощ и действия при кризи.

Общото впечатление, което остана след изслушването на Румяна Желева, по-скоро не беше в нейна полза.

Заседанието по изслушване на Румяна Желева започна с доклад на парламентарните групи в ЕП, свързани с ресора на Желева. След това тя имаше право на 10-минутно изказване, последвано от въпроси на депутати, а по-късно - и на журналистите. Изслушването завърши с 5-минутно обобщение на Желева.

Още в първите изказвания на членовете на комисията на Желева беше зададен въпросът защо не е съобщила, че е била ръководител на фирма в периода 2008-2009 година, което е забранено от правилата на Европейския парламент и Европейската комисия. Става дума за консултантската компания Global Consult, управлявана от Желева в периода от 2001-2003 година, както и през 2006-2007 година. Това е вписано в CV-то, което външният ни министър е изпратила на евродепутатите.

Още в самото начало на изслушванието се появиха се и съмнения, че има конфликт на интереси и че кандидатурата на Желева не е достатъчно прозрачна.

На въпрос дали не е забравила да напише нещо в декларацията си за конфликт на интереси, Румяна Желева каза: Никога не коментирам слухове, които се появяват в пресата и слухове с личния ми живот. Сега сме се събрали, за да решим как можем да помогнем на хората, които имат нужда, как да предотвратим проблеми. Аз съм тук, защото няма какво да крия, така че смятам, че няма за какво да говорим. Аз съм на публчината сцена от 2007 година, декларирала съм всичко, което трябваше да декларирам. Нека да кажа едно - всички слухове, всички съмнения за моя съпруг или за мен са измислици.

Евродепутатът Антония Първанова, която присъства в залата в началото на днешното изслушване, обвини външния министър Румяна Желева в лъжа. Според Първанова Желева има конфликт на интереси заради неподадените данни за нейното участие във фирма. Желева отговори, че е предоставила всички необходими данни. Първанова обяви, че има данни, че Желева е управлявала Global Consult до юни 2009 година, без да декларира това.

Евродепутатите, участващи в изслушването, поискаха да видят декларацията за конфликт на интереси, която Желева е попълнила.

Последва поредица от въпроси на евродепутати, свързани пряко с ресора на Желева. Неколкократно в коментарите си депутатите заявяваха, че биха желали да чуят по-изчерпателни или детайлни отговори от кандидата за еврокомисар. Няколко пъти се чу и коментарът, че отговорите на Румяна Желева не са били конкретни и засягащи въпроса, който й е зададен.

Във встъпителните си думи по-рано Желева изтъкна, че ще работи в тясно сътрудничество с парламента. Броят на бедствията се увеличава и те струват 15 млрд. евро годишно на европейските данъкоплатци. За това трябва да създадем силен инструмент за реагиране при кризи и по тази причина основата на моята работа е координацията както с европейските институции, така и с отделните хуманитарни организации, допълни Желева пред европейските депутати.

Необходимо е ясно разграничаване на хуманитарните и военните действия, смята още Желева. Не трябва да се заличава разликата между двата типа операции, тъй като това застрашава живота на хуманитарните работници - през миналата година 122 души са загубили живата си при изпълнение на хуманитарни мисии в Афганистан, Дарфур, Демократична република Конго и т.н, допълни тя.

Като цел Желева си е поставила и модернизацията на Общностния механизъм за гражданска защита. Той трябва да се превърне в център за координация на помощите по време на кризи. Тя допълни и че ще представи проект за създаване на Европейски доброволен корпус съгласно принципите в Договора от Лисабон.

Изслушването на Желева приключи около 20,20 часа българско време.

Желева и останалите 25 кандидати за европейски комисари се явяват на тричасови изслушвания пред депутати от различни комисии. Изслушванията започнаха на 11 януари и продължават до 18 януари.

Изслушванията не са формални. Вече има случай, когато Европейският парламент отхвърли кандидатурата на комисар. През 2004 италианецът Рико Бутильоне не стана част от Европейската комисия заради хомофобските му изказвания, припомня Dariknews.bg. Други кандидати получиха други портфейли, различни от първоначално посочените.

Първите коментари след приключилото изслушване на българския кандидат за еврокомисар може да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...