Взаимните фондове са твърде малко у нас

19.05.2010 | 15:28
по статията работи: Апостол Апостолов
Състоянието на взаимните фондове отразява състоянието на капиталовия ни пазар, заявиха мениджъри по време на форума "Шумът на парите"
Взаимните фондове са твърде малко у нас
Взаимните фондове са твърде малко у нас

„Състоянието на българския капиталовия пазар у нас е проекция на икономиката. Аналогично, състоянието на индустрията на взаимните фондове, без всякакво съмнение отразява състоянието на капиталовия ни пазар". Това заяви Стоян Тошев от Българската асоциация на управляващите дружества по време на финансовия форум "Шумът на парите", който се провежда с медийната подкрепа на Econ.bg.

Стоян Тошев сподели мнение, че появата на нови взимни фондове, лицензирани от Комисията за финансов надзор, е свързана преди всичко с добрата работа на маркетинговите отдели на управляващите дружества и с желанието на клиентите да имат по-голям избор за инвестиране.

"Управляващите дружества са предприели правилни мерки като предлагат нови възможности, с които да привличат нови клиенти. Същевременно те трябва да положат усилия, под формата на обучения, дискусии и семинари, за да повишат инвестиционната култура, да обяснят ясно и разбираемо за предимствата и ползите от тези възможности", заяви Димитър Тончев. „В момента взаимните фондовете у нас са твърде малко и са нужни инвестиционни възможности за инвеститорите", обобщи Тошев.

Тезата на Тончев допълни Ивайло Пенев от "Елана Фонд Мениджмънт", който коментира, че: "Дружествата трябва още по-подробно да обясняват на клиентите за дейностите, които извършват. След като инвеститорите са запознати, те ще имат и по-голямо доверие за сигурността на парите си",

Държавата няма да помогне на пазара

Според Александър Николов от "Карол Капитал Мениджмънт" не може да се чака държавата да помогне за стабилизирането на пазара, поради простата причина, че тя няма изгода от това.

Взаимните фондове са по-добрата алтернатива от пенсионните фондове. По-добрият начин за спестяване на пенсия, много по-прозрачно е тяхното управление за широката аудитория, отколкото това на една банка или пенсионен фонд, смята Гено Тонев от "Юг Маркет Фонд Мениджмънт".

Договорните фондове като алтернатива за инвестиране

По време на дискусията беше представено проучване, според което 95% от спестяванията на домакинствата в Централна и Източна Европа са в брой или в банкови депозити.

По-малко от 1% от хората са предпочели да вложат средства в договорни фондове. "Този тип фондове са добра алтернатива за инвестиране", изтъкнаха мениджърите.

Бъдещето

Участниците в дискусията се обединиха около становището, че бъдещето на индустрията е свързано с навлизането на все повече взаимни фондове.

Още от форума "Шумът на парите":

Българският капиталов пазар - грешен имидж и липса на ликвидност

Банковите печалби не стимулират външни инвестиции в системата

Трябва да се създаде застрахователна култура на българите

E. Вучков: Цената на ипотечния кредит е на ниво от 2006 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...