Банковите печалби не стимулират външни инвестиции в системата

20.05.2010 | 12:09
по статията работи: econ.bg
Лихвите по депозитите ще се нормализират, но едва ли нивата ще са много по-ниски от сегашните
Банковите печалби не стимулират външни инвестиции в системата

"Печалбите в банковата система са на екстремално ниски нива и по този начин не стимулират външните инвестиции в системата", заяви изпълнителният директор на "Пощенска банка" Асен Ягодин по време на третия панел "Банки" на форума "Шумът на парите", който се проведе вчера в столичния хотел "Шератон" с медийното партньорство на Econ.bg. "На практика ръстът на кредитирането през 2009 г. е повече счетоводен, защото това не са новоотпуснати кредити, а вече съществуващи такива, които са изкупени обратно от българските банки", допълни той. "В момента банките имат възможността и желанието да отпускат нови кредити, но търсене за такива няма сред бизнеса поради несигурната икономическа ситуация в страната", категоричен беше Ягодин.

"Лихвите по депозитите, които са сочени за основна причина за високите лихви по отпусканите от банките кредити, ще се успокоят и стабилизират на нива не много по-ниски от сегашните, тъй като се определят от външни условия", обясни главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов. Според него спредът между лихвите по кредити и депозити, който в България преди кризата беше около 5-6%, ще се свие заради приближаването на страната към еврозоната, както и заради изравняването на стандартите за капиталови изисквания и ликвидност. "Това обаче ще е вярно, единствено ако нивото на лошите кредити, около 10% в края на 2009 г., не се увеличи, а негативните външни капиталови потоци към България се запазят около сегашните си нива", допълни Емил Ангелов, зам.-главен изпълнителен директор на "Пиреос България".

"Имаме очаквания за възстановяването на банкирането на дребно, тъй като според нас минахме дъното - големите съкращения са зад гърба ни или ако има още такива, те ща са с по-бавни темпове, а при цените на имоти е достигнато дъно", допълни той. Ипотечното кредитиране в близките 1-2 години ще бъде водено от реалното търсене на жилища, а не от спекулативно такова, категорични бяха Ангелов и Ягодин. При бизнес кредитирането вече сме свидетели на положителни резултати от компании, ориентирани към експортния сектор. "Въпреки това в сферата на малките и средните предприятия, които наистина имат нужда от финансиране, се наблюдават нереалистични очаквания за бъдещето", обясни Ангелов. "В близко бъдеще бизнес кредитите най-вероятно ще бъдат съсредоточени към текущите нужди на компаниите, като оборотни средства например, а по-сериозните корпоративни инвестиции ще бъдат отложени", смята Ягодин.

"Цялостното преструктуриране на банковата система ще дойде, когато се пречупи трендът за ръст на проблемните кредити", смята Кристофор Павлов. Според него няма опасност от системен ръст, но въпреки това някои малки банки може да изпитат нужда от рекапитализация. Към момента прогнозите за загубите в банковия сектор у нас се движат между 10-15% лоши кредити и абсорбиране на загуби между 3 и 5 млрд. лв. в следващите 3-4 г. Очакванията на икономиста от "Уникредит Булбанк" са в оптимистичния диапазон на тези прогнози. Те се дължат на прогнози за връщане към икономически ръст в България през втората половина на тазо година, който ще се ускори допълнително през 2011 г., а през 2012 г. ще достигне и потенциалния ръст за страната. "Заради по-доброто състояние на банковата система в България в момента и при липса на сериозно засилване на регулациите се очаква по-плавна адаптация на сектора към икономическата конюнктура след кризата", отколкото в другите страни, допълни Павлов.

Още от форума "Шумът на парите":

Трябва да се създаде застрахователна култура на българите

Взаимните фондове са твърде малко у нас

Българският капиталов пазар - грешен имидж и липса на ликвидност

E. Вучков: Цената на ипотечния кредит е на ниво от 2006 г.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...