"Кремиковци" платен на 100%

15.04.2011 | 09:22
по статията работи:
Синдикът трябва да подготви цялата документация по проведената тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд
"Кремиковци" платен на 100%

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg: PORTAL

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

Компанията „Елтрейд къмпани” ЕООД е превела в Българската банка за развитие (ББР) 284 399 500 лева за обособената част на „Кремиковци”. Това съобщи вчера синдикът на комбината Цветан Банков пред БТА. Общата стойност на сделката е 316 000 000 лева, но при плащането компанията трябваше да си приспадне внесения задатък от 31 600 500 лева за участие в явния търг на 12 април.

Крайният срок за внасяне на сумата по обособената сметка на комбината в ББР беше 18 април. Още след търга управителят на „Елтрейд къмпани” Лъчезар Варнаджиев обеща, че цялата сума ще бъде преведена в срок. Компанията беше единственият кандидат за покупкатана „Кремиковци”, който се яви на търга. Преди това пък бяха направени три публични продажби, които се провалиха поради липса на интерес. Така първоначално обявената цена на комбината падна с близо 45%.

По закон сега синдикът трябва да подготви цялата документация по проведената тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд с молба да бъде издадено постановление за възлагане на имуществото на „Елтрейд къмпани”, съобщи в. "Монитор". Банков обяснил още, че самото постановление е огромен документ от над 1000 страници, който изисква продължителна работа. Затова според него окончателното възлагане на имуществото няма да стане до края на месеца.

На мястото на завода ще бъде изграден високо-технологичен енергиен парк. Преди това земята под комбината ще бъде рекултивирана. В рециклирането на производствените мощности като подизпълнител ще участва и фирма „Надин” АД, която е била консултант на купувача по сделката за придобиване на бившия металургичен комбинат.

От всички спрели заводи може да се извади около 1 млн. тона скрап, обясниха експерти. Площта, върху която се намират мощностите на „Кремиковци”, възлиза на повече от 20 000 декара. Идеята върху територията на комбината да се издигне модерен бизнес парк не е нова. Главният архитект на София Петър Диков още миналата година предложи там да се разкрият високотехнологични производства и да се построят нови офиси. Тогава той коментира, че постепенно „Кремиковци” ще се превърне в един от най-атрактивните райони на столицата. Според заети в строителният сектор след почистване на района той ще стане привлекателен дори и за строителство на нови жилищни сгради. През социализма там бяха построени блокове. Сега цената на апартаментите там варира между 308 и 470 евро на квадрат. Парцелите за застрояване пък се оферират средно около 40 евро на декар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...