Найденов: Не можем да удовлетворим желанията на всички пчелари 1

09.09.2011 | 10:25
по статията работи:
Земеделският министър не е уведомен за заведен иск срещу МЗХ по отношение на Наредба 26 За специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход
Найденов: Не можем да удовлетворим желанията на всички пчелари

Автор на статията: Ивайло Ачев ( ivailo.achev@3bay.bg )

„Големият проблем по отношение на пчеларите е, че имат твърде много браншови организации и няма как да удовлетворим исканията на всяка една от тях в наредбата", заяви земеделският министър Мирослав Найдеов.

Не съм уведомен от Дирекция "Правно-нормативни дейности" за заведен иск срещу Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по отношение на Наредба 26 За специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Така отговори министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на въпрос на iNews.bg относно спорния член 9 на въпросната норма, който разгневи пчеларите у нас.

„Не мога да коментирам нещо, което не знам, че е факт", каза още Найденов, визирайки липсата на информация относно съдебния иск. Той добави, че когато е писан текстът на въпросната наредба, са събирани мненията на производители на суровини и храни от животински произход.

„Ако пчеларите представят адекватни доводи относно наредбата, можем да я променим. Тя не е библия, за да не се променя векове", каза Найденов.

Член 9 на Наредба 26 За специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход уточнява изрично какво количество технологично непреработен пчелен мед представлява "малко количество суровина". Точният текст гласи: "Малки количества технологично непреработен пчелен мед са количества, които не надвишават 40% от годишния добив на пчелина, но не повече от 2000 кг."

Именно против ограничението от 40% се обявяват от Асоциацията на пчеларите-професионалисти. Отделно те недоволстват и по отношение на механизма за доставки на мед от производителя, които е регулиран с член 11 на наредбата. Според него директните доставки на малки количества пчелен мед могат да се извършват само до базари, тържища, пазари и обекти за търговия на дребно с изключение на търговските вериги, които извършват директна доставка за крайни потребители.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Мирослав Балчев 04.02.2012 | 02:40
Върховният Административен съд на РБ се произнесе по дело 5693/2011 с решение 16678/16.12.2011 Няма да го тълкувам. Всеки може да го прочете сам на сайта на ВАС http://www.sac.government.bg/court22.nsf/($All)/$searchform?SearchView като въведе съответно или номера на делото или номера на решението. Специално внимание обърнете на II, т. 3 където в заключение е казано, цитирам: "Очевидно е несъобразяването на дефиницията с предмета и целите на нормативния акт. Понятието „малки количества” следва да бъде определено не от гледна точка на производството (годишния добив) на един пчелин, а от гледна точка на пряката доставка на пчелен мед, извършена от производителя до крайния потребител или до местни търговски обекти на дребно, които пряко предлагат първичните продукти на крайния потребител. Несъответствието на разпоредбата с целта, за която е издадена. като императивно условие за нейната законосъобразност, обосновава основание за отмяната й." Следва обжалване и от двете страни...
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...