ДКЕВР: E.ON не изпълни инвестиционната си програма

06.12.2011 | 14:15
по статията работи:
Новият мажоритарен собственик на електроразпределителната мрежа в североизточна България "Енерго-Про" разполага с 67% от компанията
ДКЕВР: E.ON не изпълни инвестиционната си програма

Германската компания E.ON напуска български пазар, без да е изпълнила предвидените инвестиции. Това коментира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регуилиране Ангел Семерджиев (ДКЕВР). Той допълни: "Имат изоставане в предвидената инвестиционна програма в най-голяма степен от другите две компании".

Е.ОН обаче си тръгва на печалба, информира БНР. Според шефа на енергийния регулатор компанията не е загубила от това, че е продало електроразпределителните си дружества у нас на по-ниска цена от тази, на която ги е купила. Той допълни:

"Категорично "не". Ако трябва да бъда категоричен, този път съм абсолютно категоричен. В никакъв случай нито една от годините Е.ОН не е била губеща компания. 2010 и 2011 те намалиха значително печалбите си, което според нас е нормално, всички компании в условията на криза и стагнация на пазара намалиха печалбите си, нормално беше и електроразпределителните компании да ги намалят".

Регулаторът не е бил предварително информиран за сделката, която беше обявена в събота. По този повод председателят на ДКЕВР обясни: Във всички европейски държави смяната на собствеността на едно частно дружество не се регулира от регулаторния орган пряко. Важно е компаниите да отговарят наусловията на съответната лицензия, информира БТА.

Новият мажоритарен собственик на електроразпределителната мрежа в североизточна България "Енерго-Про" разполага с 67% от компанията - 59 на сто е собствеността Е.ОН, а 8% са акциите на ЕБВР, които са били прехвърлени първоначално на Е.ОН, а след това германското дружество ги е продало на чешката компания. Останалите проценти от електроразпределението все още са държавна собственост.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...