В Балчик строят хотел върху храм на богинята Кибела от елинистичната епоха

20.05.2007 | 16:53
по статията работи: econ.bg
Храмът е единственият запазен у нас на фригийската богиня, известна като Майка на боговете и на всичко живо

Върху единствения у нас запазен храм на богинята Кибела се строи хотел, сигнализират музейните работници от Балчик.

Храмът бе открит преди месец от работници по време на изкопни работи на хотел в старата част на Балчик. След това археолози са изровили колони, дори статуя на самата богиня без глава. Разкопките обаче не могат да продължат заради строителството на хотела.

Дарин Канавров – директор на Градския исторически музей в Балчик, обясни пред БНТ, че античният градеж е от III век пр.н.е.: В източната си част хотелът стъпва върху стената на античния храм. Всъщност това се оказва големият проблем. За да бъде временно спрян строежът, музейните работници са представили писмо от Националния институт по паметниците на културата.

Строителят обаче отказал да го приеме и продължава да строи почти върху храма. Преди ден е излята и втора бетонна плоча. Археолозите се надяват, че Националният институт по паметниците на културата ще направи втори оглед на мястото на строежа и ще нареди спирането на строителството на хотела, за да се съхрани ценната находка.

Инвеститорът не бил открит за коментар, защото бил в чужбина.

 

Кибела (среща се и като Кимема, Диндимена) е фригийска богиня, считана за майката-земя. Почитали я в големи части на Мала Азия (около гората Ида, в Лидия, Витиния, Галатия и т.н), пише онлайн енциклопедията "Уикипедия".

Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете. Спътници на богинята били корибантите, куретите и дактилите в планината Ида.

Към средата на I хилядолетие пр.н.е., чрез гръцките колонии в Мала Азия, култът към нея проникнал и в Гърция, където богинята се отъждестявала в Рея.

Култът на Кибела (Magna Mater) е въведен в Рим на 4 април 204 пр.н.е., когато черният камък (метеорит), символ на богинята, е преместен от Песинунт (Фригия) и е поставен в Палатинския храм. В Рим Кибела се отъждествява с богинята на посевите и жътвата Опс. През 191 пр.н.е., в периода на Републиката в нейна чест са въведени празниците мегалезии. Изобразявана е в обкръжение на животни.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...