1001 причини за продажби на долари

31.05.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Само данните за пазара на труда в САЩ може да прекратят поевтиняването на щатската валута

 

Лоша седмица за долара – така можем да обобщим всичко, което се случи на валутните пазари. Поредица от неприятни фундаментални данни, опасения, предизвикани от цените на петрола, и лек привкус на тероризъм преди срещата на НАТО във Варшава, беляза представянето на щатската валута през последната седмица.

Евро/долар излезе от тесния рейндж, в който се движеше през последните седмици. Причините са най-вече фундаменталните данни за САЩ, които през цялата седмица даваха подкрепа на всички останали валути, освен на долара. Най-очаквана от инвеститорите беше ревизията на БВП за първото тримесечие на 2004 година, и съпътстващите я данни. Предстояха и важните индекси на потребителското доверие на Мичиганския университет, чикагския PMI и редица второстепенни данни, което допълнително внесе напрежение на пазара. Както предположихме преди седмица, пазарът беше много чувствителен към данните отвъд Океана, особено към лошите.

Какво всъщност толкова лошо се случи

Анализатори и инвеститори отново надцениха щатската икономика. БВП за първото тримесечие на 2004 г. наистина беше ревизиран нагоре до 4.4%, но пазарите очакваха 4.5%. Причините за по-високата стойност са най-вече натрупването на запаси, като тази компонента на индикатора се удвои до 28 млрд. USD, както и увеличеното лично потребление – от 3.8 на 3.9% растеж през периода. Но добрите новини около обявяването на тези данни бяха дотук. Покачването на инвестициите на бизнеса бяха ревизирани надолу до 5.8% от 7.2% при първото обявяване. Негативни ефекти се забелязаха и при външнотърговското салдо, на които държим да се обръща подходящо внимание. Увеличението на вноса беше по-високо от това на износа, което говори за разширяване на дефицита. В същото време дефлаторът на БВП достигна 2.6%, което е най-висока стойност от второто тримесечие на 2001 г. насам. Какво означават тези данни? Реалният растеж на БВП остава силен и е над средния в дългосрочен период – фактор за силен долар. Дефлаторът, който отчита покачването на цените, пък е причина Федералния резерв да бърза с покачването на лихвите. А доларът в същото време губи срещу останалите валути по света. Евро/долар фючърсите вече показват очаквания за 2% лихви в САЩ до края на годината. Юлските фючърси върху Fed Funds отчитат вече 84% вероятност за повишаване на лихвите с 25 б.т., докато броени дни преди обявяване на данните за БВП тази вероятност бе над 90%. На фона на тези очаквания, не може да се предвещава благоприятна картина за щатската валута през следващите седмици и дори месеци.

Другите новини зад спада на долара

Корпоративните печалби в САЩ се сринаха до 14.4 млрд. USD от 81.4 млрд. USD за предходното тримесечие. Макар че Саудитска Арабия изрази готовност да увеличи доставките си на петрол, решение за това на срещата на страните-членки на ОПЕК не беше взето. Но вероятно това ще стане на идната им среща. Въпреки това ефекта от скъпия петрол тепърва ще се усети с данните за инфлацията и БВП през второто тримесечие. Силният долар през последните месеци и апетита на американците към потребление на вносни стоки ни кара да мислим, че търговския дефицит вероятно ще достигне нови рекордни нива. А добър начин за ограничаването му е слаб долар. При моментните признаци на слабост на щатската икономика едно повишаване на лихвите и без това ще ограничи икономическата активност. Това премина бегло и пред погледа на пазарите, но остава да видим дали не е причината за по-дългосрочен тренд към продажби на долари или се дължи на поредицата слаби данни. Жилищният пазар в САЩ регистрира голям спад. Причина за това са очакванията за повишаване на лихвите, което ще оскъпи разходите по ипотечните заеми. В същото време поръчките на стоки с дълготрайна употреба спаднаха с 2.9%, най-вече поради силното колебание в транспорта. Според икономисти обаче това не е сигнал за намаление на частните инвестиции, предвид силния ръст от предходните месеци. Обезпокоителен обаче е силния спад на потребителското доверие през май. Индекса на университета в Мичиган слезе до 90.2 пункта спрямо 94.2 месец по-рано. Компонентите му също регистрираха доста по-ниски стойности, особено компонента очаквания. На фона на всичко това единствените окуражителни за долара данни дойдоха от чикагския индекс PMI, който излезе доста над очакванията и постави абсолютен рекорд за последното десетилетие. Това подкрепи зелените пари, като ефекта беше подсилен и от закриване на дълги позиции в евро/долар преди предстоящия дълъг уикенд.

Капиталовите потоци

Доходностите на щатските облигации спаднаха през тази седмица, което допълнително повлия негативно на долара. На проведения аукцион за 2-годишни облигации съотношението поръчки/пласирано количество беше 2.3, което е сигнал за високо търсене. Доходността им слезе до 2.45% от 2.5% на предходния аукцион, а 40% от пласираните 25 млрд. долара номинал отидаха при чужди централни банки. В същото време доходността на 10-годишните облигации достигна 4.59% , или най-ниска стойност за последния месец. Бягството към "save-heaven" активи беше подсилено от намерените експлозиви близо до конферентната зала в Словакия, където през петък се събраха за среща официални лица от НАТО. От това се възползваха швейцарския франк и златото, което отново мина над 200-дневната си пълзяща средна. Британският паунд и японската йена продължиха възходящото си движение, подпомогнати до някъде и от пробивите на силни технически нива. Покачването над ключовата съпротива над 1.20 подсказва, че еврото вероятно ще продължи двегодишното си възходящо движение. До къде е трудно да се каже, но за момента основните двигатели на поскъпването на долара вече не работят. Последните две седмици показаха някои слабости в щатския трудов пазар. Така единият от аргументите за затягане на монетарната политика вече е под леко съмнение. От друга страна високите цени на петрола тепърва ще се отразят върху инфлационните индекси. Но ако на срещата на OPEC на 3 и 4 юни се вземе решение за увеличаване на доставките, вероятно в началото на третото тримесечие инфлационните процеси ще се нормализират. Преди това обаче предстои да видим увеличен търговски дефицит. Така всички аргументи водят към отслабване на долара и запазване на текущите лихвени проценти.

Какво да очакваме тази седмица

През четирите работни дни на валутните пазари ще има много емоции. Предстои да научим броя на новите работни места в САЩ през май – очакванията на анализаторите са високи, но розовата приказка за половин милион на всеки два месеца няма да продължи дълго. ISM-индексите за индустрията и услугите също ще наелектризират пазарите, особено след разминаването на показателите за Chicago PMI и Philly Fed. Американската икономика излиза от кризата и при това с високи темпове. В същото време много фундаментални проблеми в нея не са решени и да се прави аналогия с 1994 г. би било прибързано. Поне докато Алън Грийнспан не признае, че ще лихвите ще вървят по тази утъпкана пътека.

Технически анализ

EUR/USD

EURUSD През изминалата седмица еврото поскъпна спрямо щатския долар, като достигна най-високо ниво от 1.2296 в петък. EURUSD проби горната граница на консолидационната си зона, разположена на 1.2150/1.2170 и докато се търгува над нея, очакваме продължаване възходящото движение с цел 1.25/1.26. Единствено дневно приключване на търговията под 1.2150 ще бъде негативен сигнал за еврото и може да станем свидетели отново на нива  под 1.20.

GBP/USD

GBPUSD – Британският паунд възобнови възходящия си тренд спрямо долара през седмицата, като за импулсното движение помогна преодоляването на 1.8050, където се намира neckline на формирания Head&Shoulders. Седмичното затваряне над 1.8050 дава положителен сигнал за GBPUSD и очакваме възходящия тренд да се запази с цел ключовата зона на 1.8550/1.86, преодоляването на която ще отвори пътя към 1.95 в средносрочен план.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...