През последните няколко години се наблюдава засилване на интереса към биологично производство в България.
Този факт се обуславя от нарастващото търсене на биологична продукция в световен мащаб, отчитат от Министерството на земеделието и храните. От данни на ведомството става ясно, че към края на миналата година общият брой на регистрираните биологични производители, преработватели и търговци е 1 054 - с близо 30% повече спрямо предходната година.
От растениевъдното направление на биологичното производство най-предпочитани от производителите са зърнено-житните култури, техническите култури и трайните насаждения.
През 2011 г. площите, заети със зърнено-житни култури бележат ръст, спрямо предходната година - 6 521 ха. Отглеждат се основно пшеница, царевица, ечемик и ръж. Площите с ръж се увеличават два пъти и половина спрямо предходната година. Сериозно увеличение се наблюдава и при площите с царевица. При площите, заети с технически култури, също се отчита нарастване през миналата година.
За първи път в система на контрол са включени и насаждения от маслини. От МЗХ коментират по този повод: "Включването на култури, нетипични за нашата страна, показва ясното желание и усилията на биологичните производители да разнообразят видовете култури, които отглеждат".
Същевременно от данните става ясно, че през миналата година броят на говедата, отглеждани по биологичен начин, нараства над два пъти и половина спрямо предходната година до 976. Благодарение на този факт нараства производството на биологично сирене и кисело мляко. Междувременно за първи път у нас е регистрирана и биоферма с 200 бизона.
Повече данни, графики и таблици може да намерите в прикачения файл. Обяснение за това как може да превърнете конвенционалното си производство в био може да намерите тук.
Как обаче да сме сигурни, че за производството на продукта, който купуваме, не са използвани синтетични торове и пестициди или генномодифицирани организми? Повече по този въпрос може да намерите тук.