Високата консумация на месо застрашава бъдещите доставки на храни, твърди доклад

07.11.2022 | 11:35
по статията работи: econ.bg
Хранителната промишленост като цяло сега е отговорна за две трети от глобалното потребление на прясна вода, три четвърти от замърсяването с хранителни вещества във водните басейни и една четвърт от всички емисии на парникови газове
Високата консумация на месо застрашава бъдещите доставки на храни, твърди доклад
Снимка: под лиценза на creative commons

Настоящият начин на производство на храни застрашава бъдещите глобални доставки, по-специално поради високата консумация на месо, установи ново проучване, цитирано от ДПА.

Хранителната промишленост като цяло сега е отговорна за две трети от глобалното потребление на прясна вода, три четвърти от замърсяването с хранителни вещества във водните басейни и една четвърт от всички емисии на парникови газове, според проучването "Предстоящата устойчива хранителна революция" на консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс стратеджи" (PwC Strategy).

С оглед на продължаващото нарастване на световното население е спешно необходима промяна в производството на храни, пишат експертите, тъй като сегашната система не е устойчива.

Войната в Украйна сама по себе си беше достатъчна, за да предизвика драстично увеличение на световните цени на храните, казват авторите, като се позовават на факта, че руската инвазия в страната е попречила на така необходимия износ на храни.

Ключов проблем по отношение на глобалното производство на храни е нарастващата консумация на месо в световен мащаб през последните десетилетия, според проучването. Около 80 процента от земеделската земя по света сега се използва пряко или непряко за производство на месо, като същевременно покрива само 11 процента от световната консумация на калории.

Следователно промяната на хранителните навици е ключова мярка за осигуряване на бъдещи глобални доставки на храна, казват експертите. Дори замяната на говеждото с пилешко може да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид от производството на месо и да намали консумацията на вода с около 30 процента, според проучването.

Ефектът е още по-голям при преминаване към вегетарианска или веганска диета.

В същото време техниките за прибиране на реколтата и възможностите за доставка трябва да станат по-ефективни, за да се предотврати развалянето на храните по пътя им към потребителя. В момента около една трета от цялата храна трябва да бъде изхвърлена поради забавяне и неефективност при прибирането на реколтата, логистиката или търговията.

Според експертите засиленото използване на цифрови технологии може да доведе до значителни подобрения - например чрез оптимизиране на напояването и торенето и точно проследяване на стоките по време на доставка.

Всички тези промени заедно биха могли да допринесат значително за осигуряване на нарастващото търсене на храни по устойчив начин без значително увеличение на цените, заключава проучването.

Оцени статията:
3.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.11   695 г. – Свети Вилиброрд е ръкоположен за пръв епископ на фризийците. 1344 г. – Започва строежът на сегашната катедрала "Свети Вит", когато епископът...