Казусът с водата в пилешкото месо - кой е прав?

07.05.2013 | 15:54
по статията работи: Десислава Янкова
Търговци искали отпадане на наредбата за влагане на вода в пилетата. От Асоциацията на месопреработвателите обаче заявиха, че настояват за еднакви правила за всички
Казусът с водата в пилешкото месо - кой е прав?

Търговски интереси стоят зад искането за отпадане на наредбата за влагането на вода в пилешките продукти. Предстои на 13 май 2013 г. съдът да гледа обжалването на документа от страна на Асоциацията на месопреработвателите и ако бъде отменен, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) веднага трябва да предприеме стъпки към създаването на нова наредба. Това стана ясно от думите на председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов, цитиран от iNews.bg.

Според него подобно развитие на нещата би било крачка назад.

Причина преработвателите да атакуват наредбата в съда е прилагането на двойния стандарт. Според тях не може изискването да не се влагат солиеви разтвори в пилешките продукти да важи само за българските стоки, а за вносните – не.

"На българския пазар европейските производители продават шприцовано месо, а за нас това не е разрешено. Не искаме отпадане на наредбата, искаме правилата да важат за всички. Това може да стане с нотифицирането на наредбата", коментира от своя страна пред iNews председателят на Асоциацията на месопреработвателите Илонка Аврамова.

Според Николов обаче месопреработватели и търговски вериги редовно лъжат в грамажа на пилешките продукти, тъй като в тях над 20% е вода и соли. Според изискванията в наредбата съдържанието на подобни суровини в продуктите не трябва да надвишава 4,3%.

Масово обаче търговците надвишавали тези граници. Така потребителите поглъщали много повече сол, което допълнително увреждало здравето.

"Ако сложите пиле в съд с вода, то няма да набъбне. Единственият вариант е водата да е обогатена със солиеви разтвори. Ако се сложи обикновена сол, самото пиле ще е прекалено солено, затова се използва фосфатна сол, която няма толкова силен вкус", обясни Николов.

По думите му търговците използвали два вида техники – тумблиране и шприцоване. И при двата варианта разтворите се вкарват в пилето чрез машини, но при втория се използват малки иглички.

Това дали едно пиле е обработено допълнително със солиеви разтвори може да се разбере едва, след като бъде сготвено. Ако нормите на вода и сол са над нормите, при печене то ще се свие на половина.

Припомняме, че в началото на тази година гръмна новината за наличие на вода в пикешкото месо, което се продава в магазините и търговските вериги у нас. След излизането на информацията стана ясно, че в търговските вериги започват масови промоции на пилешкото месо.

По данни на Министерството на земеделието и храните за периода между 17 и 24 април цената на замразнето пилешкото месо се е вдигнала с 3 стотинки до 5,12 лв./кг. Лек спад обаче е регистриран в средната цена на дребно на прясното пиле – в размер на 2 стотинки до 5,28 лв./кг.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.12   361 г. – Император Фравий Клавдий Юлиан влиза в Константинопол, поемайки по този начин властта в цялата Римска империя. 1792 г. – Френската революция:...