Падат цените на дребно на агнешкото в София

15.06.2012 | 14:55
по статията работи: Теодора Пенева
С 6 стотинки е поскъпнало охладеното пилешко месо през изминалата седмица в страната
Падат цените на дребно на агнешкото в София

Цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) следват утвърдените си тенденции. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), отразяващ ценовите изменения на дребно в рамките на периода 6-13 юни 2012 г.

След изненадващото увеличение на цената на захарта през май тази година тя отново достигна до нормалните си нива. Стабилни остават и цените на олиото, брашното и яйцата M и L.

Неочаквано се наблюдава намаление на търговската стойност и на трите основни разфасовки на агнешкото месо – цялото агне, агнешкият бут и агнешката плешка. Измененията отново са предимно в столицата, където бутът е поскъпнал с 1,26 лева за килограм в големите търговски вериги (ГТВ), а е поевтинял с 2,20 лева в другите търговски обекти (ДТО).

При пилешкото месо отново се наблюдават резки раздвижвания в отделни части на страната. Те достигат до поскъпване с 60 стотинки на охладеното месо в големите вериги на областите Враца и Монтана. Ето защо цената на прясното пиле се е повишила с 6 стотинки през седмицата. Тази на замразеното пилешко месо остава без промяна.

Захар

След неочаквания курс на поскъпване на бялата кристална захар на дребно през последния месец, цената ѝ отново се понижи с 2 стотинки до 2,22 лева средно за страната. По-сериозните раздвижвания по области се наблюдават в малките магазини. Така например продуктът е поевтинял с 15 стотинки в Габрово, с 10 стотинки в Ловеч и във Велико Търново и с 9 стотинки в София. Най-същественият спад в големите вериги е отчетен в Русе. Той е в размер на 12 стотинки за килограм. В нито една област не е регистрирано поскъпване на захарта.

Олио

Няма промяна в средната цена на дребно на рафинираното слънчогледово олио. В рамките на периода 6-13 юли то се е продавало за 2,97 лева за един литър. Почти няма раздвижване на търговската стойност на продукта и на регионално ниво. По-съществено е увеличението на продукта в ГТВ в четири области – с 11 стотинки във Видин и с 10 стотинки за литър във Враца, в Монтана и в Шумен.

Брашно

Отново остава стабилна търговската стойност на брашното тип 500 на дребно. Средно за страната то е струвало 1,04 лева за килограм през изследвания интервал. В различните области са отчетени само четири изменения – поскъпване с 3 стотинки в големите и в малките магазини в Благоевград и намаление в хипермаркетите във Варна и в Търговище – съответно с 5 и с 2 стотинки за килограм.

Яйца

Същата е тенденцията при яйцата на дребно – както тези размер L, така и тези размер M. През седмицата 6-13 юни цената им на дребно за страната не се е променила. Малките яйца са стрували 27 стотинки за брой, а големите – 29 стотинки. По региони няма отчетливи ценови изменения.

Агнешко месо

С четири стотинки за килограм се е понижила средната за страната цена на цялото агне и през изминалия период. В резултат тя е достигнала 12,98 лева. Спадът се дължи единствено на намалението с 1 лев за килограм в магазинчетата в София.

Цената на агнешкия бут на дребно пък е спаднала с 10 стотинки до 13,55 лева за килограм. И тук най-отчетливите ценови промени се забелязват в Софийска област. Бутът е поскъпнал с 1,26 лева за килограм в ГТВ в столицата, а е поевтинял с 2,20 лева в ДТО.

При третата разфасовка на продукта – агнешката плешка, намалението е в размера на 2 стотинки до средна цена от 12,93 лева за килограм. Най-сериозно се е отразило понижението в област София – съответно с 2,85 лева в големите и с 2,10 лева в малките търговски обекти.

Пилешко месо

Пиле - замразено

Не се е променила средната за страната цена на дребно на замразеното пилешко месо. В рамките на интервала 6-13 юни тя остава на ниво 4,43 лева за килограм. Въпреки това, традиционно са регистрирани няколко отчетливи стойностни изменения в отделните проучвани региони. Става дума за поскъпване с 33 стотинки в ДТО и поевтиняване с 19 стотинки в ГТВ в област Добрич. В останалите региони цената на продукта остава сравнително стабилна и тези промени не са се отразили на средната му такава.

Пиле – прясно, охладено

За сметка на това се е вдигнала търговската стойност на охладеното пиле. На дребно то е поскъпнало с 6 стотинки до 4,84 лева за килограм. Тук по-съществените увеличения се наблюдават в хипермаркетите в отделните региони. Те са регистрирани във Враца и в Монтана (с 60 стотинки), във Варна (с 46 стотинки), в Разград и в Силистра (с 35 стотинки) и в Русе и в Търговище (с 30 стотинки). В Бургас прясното месо е понижило цената си с 34 стотинки. Що се отнася до малките магазини, там по-сериозното изменение на регионално ниво е повишението с 24 стотинки в област София.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.12   1604 г. – отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес – първия бестселър в историята, пуснат в продажба на 16 януари 1605. 1699 г....