Основни тенденции
Производство. През второто тримесечие на 2007 г. производството на консерви в България отчита увеличение, което в сравнение със същия период на 2006 г. е 2.3%. За първото полугодие увеличението е със 7.8%.
Внос.Продължава голямото увеличение на вноса, като в сравнение с второто тримесечие на 2006 г. прирастът е почти 2 пъти. За първото полугодие увеличението е 81%.
Износ. Продължава увеличението на износа, но с по-бавен темп. В сравнение с второто тримесечие на 2006 г. увеличението е 16.6%. За първото полугодие увеличението е с 41%.
Външнотърговско салдо. През второто тримесечие вносът е 10% по-голям от износът. Салдото е отрицателно с 2.2 млн. EUR. За първото полугодие намалението на положителното салдо в сравнение със същия период на 2006 г. е 53 пъти.
Вътрешен пазар:
- По съкратената номенклатура на НСИ, предприятията, включени в извадката, в сравнение с второто тримесечие на 2006 г. отчитат ръст в продажбите на вътрешния пазар на “Зеленчуци и смеси от зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, незамразени, други зеленчуци и смеси от зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, незамразени, зеленчуци (без картофи), замразени”.
- По-малко са продажбите на “Доматено пюре, концентрат, зеленчуци (без картофи), замразени, други зеленчуци и смеси от зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, незамразени”.
- За полугодието е най-голямо увеличението на “Зеленчуци, плодове и други годни за консумация части от растения, приготвени или консервирани с оцет или с оцетна киселина и доматено пюре, концентрат”.
- По-малко са продажбите на “Други зеленчуци и смеси от зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, незамразени”.
За допълнителна информация: https://sfb.bia-bg.com/index.php?p=8 , тел. 02/980 10 86
Борсова информационна компания "Капиталов пазар" ЕООД е 100% собственост на Българската стопанска камара.