Ситуационно-перспективен анализ на птиче месо и яйца през 2004 и прогноза за 2005 г.

06.12.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg


Бюлетинът е издание на Министерство на земеделието и горите, отдел "Маркетинг" към Дирекция "Икономическа политика".

Настоящият бюлетин включва анализ на състоянието и перспективите на
производството и реализацията на птиче месо и яйца: брой птици, национално производство, промишлен добив и консумация, цени, внос и износ на птиче месо и яйца през 2004 г., и прогноза за развитие през 2005 г., както и конюнктурата на международния пазар на птиче месо.

За нуждите на анализа са използвани данни от Дирекция "Агростатистика" и Дирекция "Животновъдство" в МЗГ, САПИ ООД, Агенция "Митници", Съюз на птицевъдите, информация от Департамента по земеделие на САЩ - Foreign Agricultural Service и др.

Дадените прогнози в бюлетина са на база експертна оценка и нямат
официален характер.

Съставили:

  • Елена Караманова - гл. експерт в отдел "Маркетинг"
  • Таня Гайдажиева - ст. експерт в отдел "Маркетинг"

Бюлетинът е разработен през м. септември 2005 г., поради което
включените в него прогнози не отчитат усложнената обстановка, свързана с възникналия птичи грип в съседни на България страни. Одобрен е за разпространение от Експертен съвет от МЗГ през м. октомври.

Бюлетините могат да бъдат получени безплатно в МЗГ, отдел "Маркетинг", ет. 5, стая 536, както и в Интернет на страницата на МЗГ на адрес: www.mzgar.government.bg.

За отзиви и препоръки: Елена Караманова и Таня Гайдажиева – тел.:
981-70-23 и 985-11-536; e-mail:
elena@mzgar.government.bg;
tania.nakova@mzgar.government.bg.

Р Е З Ю М Е

По данни на дирекция "Агростатистика", през 2004 г. общото производство на птиче месо и субпродукти в страната е нараснало със 17.5% в сравнение с предходната година, достигайки 84 673 т. Този ръст е в резултат на увеличение както на броя на закланите птици (с 10%), така и на тяхната продуктивност. В последните години производителите се насочват към отглеждането на по-тежки хибриди бройлери с интензивен растеж и достигане на оптимално тегло с по-нисък разход на фураж.

По данни на Агенция "Митници", през 2004 г. е осъществен внос на 41 391 т птиче месо и карантии, което е с 23.6% повече спрямо 2003 г. Внасяно е основно замразено обезкостено месо, предназначено за нуждите на преработвателните предприятия.

През 2004 г. се наблюдава значително увеличение на износа на птиче месо и карантии - до 6 556 т или с 67.7% повече спрямо предходна година. За този ръст допринесе увеличеното производство през годината както на месо, така и на черен дроб.

През последните години вътрешната консумация на птиче месо постепенно нараства, благоприятствана от стабилното развитие на сектора и сравнително достъпните цени. През 2004 г. вътрешната консумация на птиче месо е в размер на 121 188 т - с 14.8% повече в сравнение с предходната година.

В рамките на 2004 г. цените на замразени пилета в страната бяха
относително стабилни. Средногодишната цена на едро на замразени пилета е 3.04 лв./кг, а тази на дребно – 3.38 лв./кг. В сравнение с 2003 г. те са се увеличили съответно с 10.1 и 10.5%.

През 2004 г. в България са произведени 1 557 124 хил. бр. птичи яйца, в т. ч.: за люпене – 76 189 хил. бр. и за консумация – 1 480 935 хил. бр. Вносът на яйца е нараснал над два пъти спрямо 2003 г., до 30 588 хил. бр. Внесени са предимно яйца за консумация на средни вносни цени, съществено по-ниски от тези на вътрешния пазар.

Износът на яйца също е нараснал през 2004 г. – с 5.3%, достигайки 69 055 хил. бр. Средната цена на едро на яйца за 2004 г. е 0.138 лв./бр. – с 8% по-висока спрямо предходната година. Средногодишната цена на дребно се е увеличила с 6%, до 0.159 лв./бр.

Очаква се общото производство на птиче месо през 2005 г. да нарасне
спрямо предходната година до около 90 000 т, в резултат на по-големия брой заложени птици за угояване. Вносът и износът на птиче месо също се очаква да се увеличат в сравнение с 2004 г., съответно до около 42 000 т и 7 000 т.

За първите осем месеца на 2005 г., сравнено със същия период на 2004 г., цените на едро и дребно на замразени пилета са нараснали с около 2%, главно в резултат от увеличението, регистрирано през месеците юли и август 2005 г. До края на 2005 г. се очаква цените на замразени пилета да продължат да се движат над нивата отпреди една година.

През 2005 г. се прогнозира общото производство на птичи яйца да се
задържи около нивото от предходната година (1 570 000 хил. бр.). Очаква се общият внос на яйца да бъде около 17 000 хил. бр., в т. ч.: яйца за люпене – 7 000 хил. бр. и яйца за консумация –10 000 хил. бр. Прогнозира се износът на яйца да спадне съществено спрямо 2004 г. до около 50 000 хил. бр.

За периода януари-август 2005 г., сравнено със същия период на 2004 г., цените на едро на яйца са намалели с 2.3%, а тези на дребно са се запазили на същото ниво. Предвид сезонния характер на производството, до края на 2005 г. се очаква цените на яйца да нараснат, като се движат около нивата отпреди една година.

СИТУАЦИОННО – ПЕРСПЕКТИВЕН АНАЛИЗ НА ПТИЧЕ МЕСО И ЯЙЦА през 2004 г. и прогноза за 2005 г.

Фактори, определящи предлагането на птиче месо и яйца

Птицевъдството е един от основните сектори на животновъдството в
България, характеризиращ се със стабилно развитие през последните години, което осигурява ритмично предлагане и сравнително достъпни цени на птичите продукти на пазара.

Брой птици

В периода май-юни 2004 г. дирекция "Агростатистика" на МЗГ за първи
път проведе специализирано наблюдение на птицевъдството в България, с цел събиране на информация за произведените яйца, отгледаните угоени птици и дейността на люпилните в страната. Наблюдението обхваща както големите стопанства и люпилни, така и малките стопанства, произвеждащи продукция основно за задоволяване на собствените си нужди.

През 2004 г. за първи път се проведе наблюдение на птицевъдството за
определяне на наличните птици в страната към 31.12.2004 г. Липсата на
данни за броя на птиците през 2003 г. не дава възможност за сравняването им.

По данни на дирекция "Агростатистика", към 31.12.2004 г. общият брой на птиците в страната е 19 512.1 хил. броя. Преобладаващи са птиците от кокошия вид - кокошки и пилета, които заемат 88% от общия брой на птиците (9 965.6 хил. бр. - кокошки и ярки и 7 193.8 хил. бр. - пилета за угояване).

За да се гарантира тайната на индивидуалните данни, някои от получените данни не са публикувани и са заместени с "s" или са включени в общите данни (в случаите, когато има по-малко от 3 стопанства/кланици в разглежданата категория, или едно стопанство/кланица обхваща над 85% от дейността на тази категория).

Отглеждането на птици е съсредоточено в три района на страната: Североизточен, Северен централен и Южен централен райони, заемащи
съответно 28.2%, 23.5% и 20.8% от общия брой птици.

През последните няколко години се наблюдава стабилизиране на
птицевъдния сектор в страната и постепенно нарастване на броя на птиците и тяхната продуктивност, осигуряващи относително постоянно производство.

Птицепроизводството в страната се развива на база съществуващия
генетичен ресурс в научните институти (кокоши и пуйчи вид) и на вносни
еднодневни стокови и родителски форми.

През 2004 г. броят на действащите големи птицевъдни стопанства в
страната е 1 333.

По данни на дирекция "Агростатистика", към 31.12.2004 г. общият брой на кокошките носачки и ярките в страната е 9 965.6 хил., което представлява 51.1% от общия брой на птиците. Специализираните стопанства за отглеждане на носачки през 2004 г. са 796 броя.

Към края на 2004 г. общият брой на стоковите носачки и родителските
стада е 7 364.3 хил. В големите специализирани ферми се отглеждат 3 689.6 хил. броя кокошки. В тях се прилага интензивно отглеждане на птиците и балансирано хранене, като се постигат по-високи продуктивни показатели. Добитите яйца от една кокошка в големите стопанства за 2004 г. са около 227 броя.

В малките стопанства се отглеждат около 3 674.7 млн. броя кокошки
носачки със средно добити за 2004 г. яйца от кокошка -139 бр. В тези стопанства птиците се отглеждат екстензивно, а яйцата са предимно за собствена консумация.

Птиците за угояване към 31.12.2004 г. са около 8 млн. броя, отглеждани в 416 специализирани стопанства за угояване. От тях, 83.9% (6.7 млн. бр.) е делът на угояваните пилета.

Угояването на пилета бройлери е най-концентрираната дейност в областта на животновъдството в страната, като в 75 стопанства се угояват повече от 87% от всички бройлери. Тези стопанства декларират, че реализират 5 - 6 оборота годишно.

По данни на дирекция "Агростатистика", към 31.12.2004 г. пуйките и
пуйчетата са 589.2 хил. броя (3% от всички домашни птици в страната), като 97.8% от тях се отглеждат в малки стопанства. Родителските стада в големите специализирани стопанства заемат 30.5% от отглежданите в тях пуйки, а подрастващите - 3.4%. Все още броят на родителските стада пуйки остава недостатъчен за нуждите на бройлерното пуйковъдство, в резултат от което се налага внос както на разплодни, така и на стокови птици.

Основна част от водоплаващите птици в страната се отглеждат за угояване и получаване на втлъстен черен дроб.

По данни на дирекция "Агростатистика", към 31.12.2004 г. отглежданите
патици са 1 465.6 хил. броя (7.5% от общия брой птици в страната). Около 86% от тях се отглеждат в големи стопанства. Делът на патиците за угояване в тези стопанства е 99.6%, а родителските стада са едва 0.24% от всички патици.

Високият брой на реализираните патици през годината (3 126 хил. бр.) и наличните патици за угояване към края на годината е в резултат на осъществения внос на еднодневни патета и яйца.

Към 31.12.2004 г. гъските в страната са 281.3 хил. броя (1.4% от общия
брой на птиците), като 91.6% от тях се отглеждат в малки стопанства. В големите стопанства се отглеждат 8.4% (23.6 хил. броя гъски), от които 22 хил. броя са за угояване.

По данни на дирекция "Агростатистика", през 2004 г. са произведени 1 327 т угоен черен дроб, което е с 26.8% повече спрямо предходната година.

Предвижда се през 2005 г. производството на черен дроб да нарасне.
Към края на 2004 г. отглежданите щрауси в страната са 975 броя. От тях, 49.4% са за производство на яйца и родители, 22% са подрастващи родители, а 28.6% са за угояване.

Производство на птиче месо и яйца

Дирекция "Агростатистика" предоставя информация за общото
производство на птиче месо в страната на база проведените наблюдения за дейността на кланиците за бели меса и промишленото производство на месо и стопанствата за отглеждане на птици за месо и/или угоен черен дроб.

По данни на дирекция "Агростатистика", през 2004 г. общото производство на птиче месо и субпродукти е нараснало спрямо предходната година със 17.5%, до 84 673 тона кланично тегло, в т. ч. 66 819 т – добито в кланиците и 17 854 т - в стопанствата. Най голямо е производството на месо от кокошки и пилета бройлери – 70 942 т, което представлява 83.8% от общо добитото птиче месо в страната. Месото от патици е 12.9% от общото месо, а от пуйки - 2%.

Регистрираният ръст в производството на птиче месо в страната е в
резултат на увеличение както на броя на закланите птици (с 10%), така и на тяхната продуктивност.

В последните години производителите се насочват към отглеждането на по-тежки хибриди бройлери с интензивен растеж и достигане на оптимално тегло с по-нисък разход на фураж.

Промишленият добив на птиче месо и субпродукти през 2004 г. е нараснал с 27.4% в сравнение с предходната година, до 66 819 т кланично тегло, от които 55 706 т са добити от пилета бройлери, кокошки и петли, а 10 953 т - от патици.

Нарасналият добив на птиче месо е в резултат както на увеличения брой заклани птици, така и на повишената им средна продуктивност. Общият брой на закланите през 2004 г. птици е нараснал с 11%, докато производството отбелязва по-голямо увеличение - с 20.6% (в живо тегло) и с 27.4% (в кланично тегло).

Средното живо тегло при клане на закланите пилета бройлери е
нараснало от 1.82 кг през 2003 г. на 1.95 кг през 2004 г., при което съотношението кланично/живо тегло също се е увеличило - от 75.2% на 78.2%.

Най-висок дял от производството на птиче месо и субпродукти заема Южен централен район (44.8%), следван от Североизточен (29.5%) и Северен централен район (17.4%).

В три района на страната: Североизточен, Южен централен и Северен
централен е регистрирано увеличение на броя на закланите птици – между 10.3% и 13.3%. Увеличението на производството на месо в тези райони е още по-значително – между 22.2% и 33.4%, в резултат на по-високата продуктивност на птиците.

В Северозападен район броят на закланите птици и производството на месо са намалели значително спрямо предходната година, съответно с 33.5% и 28%.

По данни на дирекция "Агростатистика", през 2004 г. директно в
стопанствата са добити 17 854 т птиче месо, което е с 8.8% по-малко в
сравнение с предходната година (Табл. 4). Този спад е в резултат на намаленото живо тегло на закланите птици спрямо 2003 г. - с 19%, въпреки увеличението на техния брой. Най-често добиваното в стопанствата месо е предназначено за задоволяване на собствени нужди и не се предлага на пазара.

По предварителни данни на дирекция "Агростатистика" за периода януари-юни 2005 г. производството на птиче месо и субпродукти в кланиците се е увеличило с 64.1% в сравнение със същия период на предходната година, достигайки 40 671 т кланично тегло. Този ръст се дължи както на значително нарасналия брой заклани птици (средно с 36.3%), така и на увеличеното средно кланично тегло.

През първото полугодие на 2005 г., най-голямо е производството на месо и субпродукти от пилета бройлери – 29 741 т или с 36.9% повече спрямо същия период на предходната година. Макар и малко като количество, производството от кокошки и петли нараства над 3 пъти, достигайки 2 454 т, а това от пуйки, гъски и патици се увеличава още повече – приблизително 4 пъти, до 8 476 т.

По данни на дирекция "Агростатистика", през 2004 г. общото производство на яйца се е увеличило незначително спрямо предходната година - с 0.2%, до 1 557 124 хил. бр. Основен дял - 99.9% от произведените яйца заемат яйцата от коокшки (1 555 690 хил. бр)

Най-голям дял от производството на яйца в страната заема Североизточен район - 32%, като произведените яйца в този район са се увеличили с 1.5% спрямо предходната година. Значително увеличение на произведените яйца в сравнение с 2003 г. е регистрирано в Южен централен район – с 22.4%. Макар и по-слабо, в Югозападен и Югоизточен райони също има увеличение, съответно с 6.2% и 3.8%.

В два района на страната се наблюдава намаление на производството спрямо предходната година, като по-голямо е в Северозападен – с 26.7%, а
по-малко в Северен централен район – с 10.4%.

По данни на дирекция "Агростатистика", през 2004 г. произведените яйца за люпене са намалели с 2.6% спрямо 2003 г., до 76 189 хил. бр. От тях, 99% са от
кокошки, от които 72% са за производство на пилета бройлери, 23% - за производство на носачки и 5% - за общоползвателни птици.



Производството на яйца за консумация е нараснало с 0.4% спрямо предходната година, до 1 480 935 хил. бр. Произведените яйца за консумация в страната са основно от кокошки. По-голямата част от яйцата за консумация – 65.6% (971 374 хил. бр.) са произведени в големите птицевъдни стопанства, а
останалите 34.4% (508 837 хил. бр.) - в малките стопанства, където те са предназначени предимно за собствена консумация.

Отглеждането на кокошки носачки и ярки и производството на стокови яйца се осъществява основно в специализирани промишлени птицеферми с
механизирани и автоматизи ани системи за отглеждане на птици от високо продуктивни хибриди с капацитет над 10 000 птици. Тези стопанства са
съобразени със съвременните норми за хуманно отношение към кокошките носачки. В тях се постигат добри технологични и производствени показатели, като висока степен на оползотворяване на фуража, висока носливост и ниска смъртност.

По данни на дирекция "Агростатистика" през 2004 г са действали 140 люпилни, като в тях са заложени 63 241.5 хил. бр. яйца за инкубация, с 11.9% повече спрямо предходната година.

Броят на реализираните еднодневни пилета е нараснал спрямопредходната година със 7.7% до 46 852.5 хил. бр.

Към края на 2005 г. се очаква общият брой на птиците в страната да достигне около 20 000 хил. – малко над този към края на 2004 г., главно поради увеличение на заложените птици за угояване през първото полугодие. Очаква се броят на кокошките носачки и ярките да се запази на нивото от предходната година – около 9 970 хил. бр., в резултат на което и производството на яйца да се задържи в размер на около 1 570 000 хил. бр. Напоследък, големите производители насочват усилията си към модернизиране на производството, в съответствие с изискванията на ЕС, с цел постигане на по-висока средна продуктивност.

Данните за производство н птиче месо през първото полугодие на 2005 г. дават основание да се счита, че до края на 2005 г. то ще надхвърли нивото от предходната година. Прогнозира се общото 11
производство на птиче месо за годината  (включително добитото директно в стопанствата) да достигне около 90 000 т.

Внос на живи птици, птиче месо и яйца

По данни на Агенция "Митници", през 2004 г. по тарифна позиция 0105 – живи птици са внесени 4 294 033 бр., в т.ч.: петли и кокошки – 1 205 446 бр.,
пуйки – 8 750 бр., патици и гъски – 3 079 837 бр. Преобладаващият брой от внесените птици (над 70%) са патета и гъсета, предназначени за угояване и
получаване на втлъстен черен дроб. Останалите са петли, кокошки и пуйки за селекция и разплод.

В сравнение с предходната 2003 г., общият внос на живи птици е нараснал значително – с 64%. Общата стойност по вноса е 5 591 816 щ. д.

Водещ дял във вноса заемат стоковите птици (78%). Франция е основният ни търговски партньор, като цената на внесените от там птици варира в широки
граници, в зависимост от тяхното предназначение. Вносната цена на стоковите птици (патета и гъсета) е около 17 щ. д./кг, а за разплодните тя достига около 40 щ. д./кг.

По-голям брой еднодневни пилета за разплод са внесени от Холандия (359 хил. бр. на цена 39.5 щ. д./кг), Германия (239 хил. бр., на цена - 57 щ.д./кг) и
Унгария (202 хил. бр., цена 46.7 щ.д./кг). Пуйки за селекция са внесени основно от Великобритания (750 бр.). Вносът на еднодневни патета и гъсета за разплод е незначителен (7 140 бр.).

По предварителни данни на Агенция "Митници, за първите седем месеца на 2005 г. са внесени общо 4 197 819 бр. живи птици, което е около 2 пъти повече
спрямо същия период на предходната година. Около 50% от тях (2 098 662 бр.) са стокови патета и гъсета за угояване, около 30% - кокошки носачки (1 322 222 бр.), а останалите са птици за разплод.

През 2004 г. по тарифна позиция 0207 е реализиран внос на птиче месо и карантии в размер на 41 391 т, което е с 23.6% повече спрямо предходната година. В структурата на вноса преобладава делът на замразеното месо (около 89%), следвано от черен дроб (11%). Вносът на прясно или охладено месо е в
незначителни количества.

Осъщественият през 2004 г. внос на замразено птиче месо е в размер на 36 645 т, като отбелязва значителен ръст от 28.2%, спрямо 2003 г. Предназначението на замразеното месо е предимно за производство на колбаси и др. месни продукти. Традиционно, по-големи количества замразено месо са внесени от Бразилия (23% от общия внос), Гърция (21%), Белгия (19%), САЩ (10%),Франция (7%) и Италия (4%).

Около 70% от внесеното тиче месо е от пуйки (25 436 т), а останалото – от петли и кокошки (бройлери). За нуждите на преработвателната промишленост обикновено се внася обезкостено месо. През 2004 г. над 50% (14 542 т) са внесените замразени, обезкостени разфасовки от пуйки, със средна вносна цена 477 щ. д./т. Страните, от които са внесени по-големи количества пуешко месо са: Гърция, Белгия, Бразилия, САЩ и Франция.

Вносът на месо от петли и кокошки (бройлери) през 2004 г е 16 477 т, от които: замразени цели пилета - 3 776 т, обезкостени разфасовки - 5 227 т, половинки и четвъртинки - 1 774 т и черен дроб - 4 122 т. Най-висока е средната цена при внос на обезкостено месо – 840 щ. д./т. По-големи количества месо от
бройлери са внесени от Бразилия, Гърция и Белгия.

Средната декларирана цена по вноса на неразфасовани замразени пилета (тарифна позиция 0207 12 900 - оскубани, изкормени, без глави и крака и без шийки, сърца, черен дроб и воденички, наречени "пилета 65%") през 2004 г. е 626 щ. д./т или 995.27 лв./т. След начисляване на мито и ДДС се формира цена от 2 006.46 лв./т (2 лв./кг). Прави впечатление, че тази цена е значително по-ниска от
цените на едро на замразени пилета на вътрешния пазар.

Вносът на черен дроб и карантии през 2004 г. отбелязва незначително увеличение (0.4%) спрямо 2003 г., до 4 646 т. Около 50% от вноса е с произход от Бразилия, със средна цена 339 щ. д./т (при обща средна цена 345 щ. д./т).

Безмитната квота за внос от ЕС на 1 000 т. птиче месо и 1 500 преработени продукти (за периода 1.07.2003 – 30.06.2004 г.) е усвоена изцяло.

За периода 1.07.2004 – 30.06.2005 г. квотите се запазиха на нивото от предходния период и също бяха усвоени. Съгласно новите договорености с ЕС, за периода 1.07.2005 – 30.06.2006 г. квотите нарастват, съответно до 1 900 т за месо и 1 950 т за преработени продукти. С решение на МС тези квоти бяха разделени на четири равни дяла (съответно от по 475 и 487.5 т) с тримесечни периоди на действие.

За периода януари – юли 2005 г. в страната са внесени 24 377 т месо и карантии от птици, което е с 10% повече спрямо същия период на предходната
година. Традиционно, с най-голям дял е вносът на замразено месо - 21 315 т 84%), следван от черен дроб - 3 014 т (12%).

От общия обем на вноса на замразено месо през първите седем месеца на 2005 г., около 6 515 т е пилешко и 14 800 т – лешкото месо за посочения период е около 640 щ. д./т, като най-големи количества са внесени от Бразилия, Гърция и САЩ. Пуешко месо е внесено от САЩ, Бразилия, Гърция, Канада, Белгия, Италия и др., на средна цена от 648 щ. д./т.

Прогнозира се вносът на птиче месо за цялата 2005 г. да бъде малко над нивото от предходната година, като достигне около 42 000 т. Внася се замразено обезкостено пуешко месо, предназначено главно за преработвателната промишленост.

През 2004 г. е реализиран внос на 6 667 т готови храни от птиче месо и консерви от черен дроб и карантии (тарифна позиция 1602), което е с около30% по-малко в сравнение с предходната година. Импортът на тези продукти е за разнообразяване на асортимента на пазара с преработени птичи продукти, тъй като производството им в страната е все още ограничено и не толкова качествено. По-големи количества са внесени от Германия, Бразилия, Гърция и САЩ.

По предварителни данни, през първите седем месеца на 2005 г. са внесени 1 671 готови храни от птиче месо и консерви от черен дроб и карантии. Сравнявайки вноса със същия период на 2004 г. се наблюдава намаление с 47%. Това дава основание да се счита, че до края на календарната 2005 г. вносът на готови храни и консерви от птиче месо ще бъде под нивото от предходната година.

Общият внос на яйца (тарифна позиция 0407) през 2004 г. възлиза на 1 835.3 т (30 588 333 бр.), което е над 2 пъти повече спрямо 2003 г. Отчетен е значителен ръст както при яйцата за люпене, така и при яйцата за консумация. Увеличението на вноса на яйца за люпене е около 7.5 пъти, и достига 430.9 т (7 181 666 бр.). По-голям внос на яйца за люпене е осъществен от Турция – 201.7 т (3 361 667 бр.) главно за бройлери и от Франция –111.2 т (1 853 333 бр.) за патета, на средна цена съответно: 1 757 щ. д./т и 5 381 щ. д./т.

Вносът на яйца за консумация е нараснал приблизително 2 пъти, достигайки 1 404.3 т ( 23 406 667 бр.). Основен фактор за това бе увеличението на
цените на произведените в България яйца, предизвикано от покачване на цените на фуражите в резултат на слабата зърнена реколта `2003.

По-големи количества яйца за консумация са внесени от Турция (ср. цена 219 щ. д./т), Германия (806 щ. д./т) и Гърция (588 щ. дол./т)

Прави впечатление, че декларираните цени по вноса на яйца през 2004 г. – средно 0.06  лв./бр. са значително по-ниски от себестойността на произведените в България яйца – около 0.09 лв./бр. Дори след прибавяне на мито и ДДС, се формират цени, по-ниски от цените на едро в България.

Приблизително 3 пъти в сравнение с 2003 г. е нараснал вносът на яйца без черупки, течни и сушени жълтъци (тарифна позиция 0408), достигайки 915 т. Това са преработени яйчни продукти и яйчен меланж, предназначени за производството на сладолед и сладкарски продукти.

Предварителните данни на Агенция "Митници" за периода януари - юли 2005 г. сочат намаление на общия внос на яйца с 10% спрямо първите седем
месеца на 2004 г. Вносът на яйца за люпене се е увеличил около 2.5 пъти в сравнение със същия период на 2004 г. до 416.4 т (6 940 000 бр.), докато този на яйца за консумация е намалял с 55% до 264 т (4 396 667 бр.). Намалението на вноса на яйца за консумация през 2005 г. се обяснява с добрата зърнена реколта `2004, (и съответно – намаление на цените на фуражите), увеличението на митата (за периода от 1 ноември до края на февруари) и нарастване на производството в страната.

До края на 2005 г. се очаква тенденцията при внос на яйца за люпене и за консумация да продължи да бъде противоположна, в резултат от което общият внос на яйца да намалее спрямо предходната 2004 г.

Фактори, определящи потреблението на птиче месо и яйца

Износ на живи птици, птиче месо и яйца

По данни на Агенция "Митници", през 2004 г. е регистрирано намаление на износа на живи птици (тарифна позиция 0105) спрямо предходната година с
21.7%, до 171 920 бр. Практически, почти 100% от
износа е на петли и кокошки – 171 916 бр., с дестинация единствено за Македония, при средна експортна цена - 12.7 щ. д./кг. Птиците са предназначени за селекция и разплод. Броят на изнесените за Македония птици е нараснал с 3%
спрямо 2003 г., средната им цена отбелязва по-pначително увеличение – с 28% в доларово изражение (цената в лева е с по-малък ръст – 17%, поради по слабия долар през 2004 г.).

Според предварителните данни на Агенция "Митници", за периода януари – юли 2005 г. износът на живи птици е 76 102 бр. или с 21.5% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

През 2004 г. е отчетен значителен ръст на износа на птиче месо и карантии по тарифна позиция 0207 – с 67.7% повече в сравнение с 2003 г., достигайки 6 556 т. Общата стойност на износа през годината възлиза на 46 484 546 щ. д. Прави впечатление, че увеличение бележи не само количеството, но и средната декларирана цена по износа на птиче месо, като от 5 620 щ. д./т през 2003 г. тя достига 7 090 щ. д./т през 2004 г. (с 26% повече).

Важно е да се отбележи, че салдото в търговията с птиче месо през 2004 г. е положително за България - 22 543 475 щ. д., като формира 9% от положителното
салдо в търговията със селскостопански стоки като цяло.

За стимулиране на износа на птиче месо, през 2004 г. бе отпусната експортна субсидия в размер на 1 000 000 лв. (максимален размер 400 лв./т), при износ за всички страни, с изключение на ЕС. За съжаление, голяма част от тези средства не бяха усвоени (само 48 хил. лв. - усвоени).

Над 60% от изнесеното количество птиче месо е от водоплаващи птици, главно от патици и черен дроб от тях. Към момента в България има 9 птицекланици, одобрени за експорт на черен дроб и месо от водоплаващи птици. Има една лицензирана кланица за червени меса за износ в ЕС, която е оборудвана с линия за месо и продукти от щраусови птици. България не усвоява ежегодната квота за безмитен внос в ЕС на 6 050 т птиче месо и 1 500 т птичи продукти. За периода 1.07.2003 – 30.06.2004 г. са усвоени съответно: 3 175 т птиче месо и 928 т птичи продукти от квотата. За периода 1.07.2004 – 30.06.2005 г. размерът на квотите бе същия, а усвоеното количество е следното: птиче месо -
5 400 т, птичи продукти – 1 116 т.

Съгласно новите договорености с ЕС, за периода 1.07.2005 г. – 30.06.2006 г. размерът на квотата нараства, както следва: за птиче месо – на 6 900 т, за преработени птичи продукти – на 2 000 т.

Най-голям дял в износа на птиче месо през 2004 г. заема този на замразеното – 50% или 3 319 т, което е около два пъти повече спрямо предходната година. Около 40% от общия износ на замразеното месо са насочени за Франция (1 307 т), а по-малки количества – за Германия (622 т), Испания (366 т) и Австрия (189 т).

През 2004 г. съществено е нараснал износът на прясно месо спрямо предходната година – с 20%, достигайки 1 097 т. Още по-значителен ръст бележи
експортът на черен дроб и карантии. Реализираният през 2004 г. износ на черен дроб и карантии от България е в размер на 1 665 т, което е с 37.4% повече спрямо предходната година. Традиционно, износът на черен дроб е насочен за Франция (56%), Австрия (32%) и Белгия (9%).

Увеличението на износа е в резултат на нарастване на производството на черен дроб в страната. Високата експортна цена, на която се реализира
втлъстеният черен дроб е стимул за насочването му на външните пазари. В зависимост от вида птици, от които е получен, количеството и дестинацията, средната експортна цена варира в широки граници: за патешкия дроб – между 14 и 25 щ. д./ кг, а за гъшия – между 20 и 30 щ. д./кг.

По предварителни данни на Агенция "Митници", през първите седем месеца на 2005 г. по тарифна позиция 0207 птиче месо и карантии са изнесени общо 4 632 т, в т. ч.: прясно месо – 1 047 т, замразено месо – 2 250 т, черен дроб и карантия – 1 335 т. Експортът на птиче месо и карантии е с 40% повече в сравнение със същия период на предходната година. По-големи количества замразено месо са насочени за Франция (1 312 т), Австрия (389 т) и Белгия (230 т).
За същите страни са насочени прясното птиче месо и черен дроб (главно от водоплаващи птици).

Очаква се до края на 2005 г. количеството птиче месо и карантии, реализирано на външния пазар да не надвиши това от предходната година и да бъде около 6 000 – 7 000 т.

През 2004 г. се наблюдава увеличение спрямо предходната година на износа на готови храни и консерви от черен дроб и карантии от птици (тарифна позиция 1602) с 12.2%, достигайки до 2 453 т.

Основни търговски партньори за тези продукти са главно европейски страни – Белгия (1 862 т),
Австрия (317 т) и Франция (198 т).

За периода януари – юли 2005 г. са изнесени 1 526 т преработени птичи продукти по тарифна позиция 1602, което е с 2% по-малко в сравнение със същия
период на предходната година. За цялата 2005 г. се очаква износът им да бъде около нивото от предходната година.

През 2004 г. са изнесени общо 4 144 т яйца (69 055 001 бр.), в т. ч.: за люпене – 34.7 т (576 667 бр.) и за консумация – 4 109.3 т (68 478 334 бр.) Сравнявайки с 2003 г. се наблюдава увеличение с около 5.3% на общия износ на яйца.

По-големият брой изнесени яйца през 2004 г. се дължи на нарастването при яйцата за консумация, докато при яйцата за люпене е регистриран значителен спад. Износът на яйца за консумация се е увеличил с 16.7% спрямо 2003 г. Около 90% от тях са насочени за Швейцария - 3 758.9 т (62 648 хил. бр.), при средна експортна цена - 1 216 щ. д./т. Средната износна цена за Швейцария също отбелязва ръст - с около 10% повече спрямо тази от 2003 г. Въпреки по-високите си цени, българските яйца за консумация са особено търсени в Швейцария, поради факта, че са от свободно отглеждани кокошки и се считат за екологично чисти.

Износът на яйца през 2004 г. бе стимулиран и от отпуснатите през годината експортни субсидии в размер на 200 000 лв., които бяха изцяло усвоени.

През първите седем месеца на 2005 г. е реализиран общ износ на 1 941.7 т яйца (32 349 999 бр.), в т. ч.: за люпене – 40.7 т (668 333 бр.) и за консумация – 1 901 т (31 681 666 бр.). Сравнено със същия период на 2004 г., общият брой на изнесените яйца е намалял с около 24%. Износът на яйца за люпене е нараснал с 18.2% (668 333 бр.), докато този на яйца за консумация е намалял с около 25% до 31 681 хил. бр.

Предвид това, за цялата 2005 г. се очаква общият обем на износа на яйца да намалее спрямо предходната година и да бъде около 50 000 хил. бр.

Предлагане и потребление на птиче месо и яйца

Предлагане и потребление на птиче месо

По данни на Дирекция "Агростатистика", през 2004 г. общото предлагане на птиче месо в страната е в размер на 130 653 т, което е с 18.6% повече спрямо 2003 г. Производството на птиче месо е нараснало със 17.5% в сравнение с предходната година, достигайки 84 673 т. Това увеличение е в резултат на ръста на промишлено произведеното птиче месо.

Значително увеличение спрямо 2003 г. отбелязва вносът на птиче месо – с 20.6% до 45 980 т .

Данните за внос и износ, представени в Табл. 9. включват количествата по тарифни позиции 0207 – птиче месо и карантии и 1602 - готови храни и консерви от птиче месо, като за да бъдат съпоставими количествата на продуктите, данните за всяка подпозиция от горепосочените са преизчислени с различни коефициенти в кланично тегло, съгласно изискванията на ЕС. По тази
причина, посочените в Табл. 9 данни за внос и износ се различават от тези коментирани по-рано в настоящия анализ.

Износът на птиче месо през 2004 г. също е нараснал значително – почти два пъти, достигайки 9 465 т. Изчисленията показват, че вътрешната консумация е достигнала 121 188 т, което е с 14.8% повече в сравнение с предходната година.

Големият процент на самозадоволяване на населението с птиче месо и яйца не дава възможност да се направи точна оценка на тяхната консумация. Преработеното птиче месо в колбаси и др. месни продукти също не може да бъде отчетено прецизно. Не се отчита и съдържанието на яйцата в някои готови продукти, както и консумацията в столове, ресторанти и др. заведения за обществено хранене, а също и преходните количества месо и йца. По тази
причина, представените данни за вътрешна  консумация на птиче месо и на яйца, са по експертна оценка. Прогнозата за 2005 г. също е по експертна оценка.

По данни на НСИ, през 2004 г. годишното потребление на месо от домашни птици от домакинствата е намаляло до средно 7.5 кг на лице (при 7,8 кг на лице за 2003 г.). Тези данни не включват количествата,  онсумирани в заведенията за обществено хранене.

През 2005 г. се в страната се очаква общото предлагане на птиче месо да достигне около 136 000 т - с 4.1% повече спрямо предходната година.
Тази прогноза се основава на предвиждания ръст главно на производството на птиче месо - с 6.3%. Очаква се износът на птиче месо и преработени продукти през годината да нарасне незначително (под 1%), а вътрешната консумация да достигне 126 500 т, с 4.4% повече спрямо 2004 г.

Предлагане и потребление на яйца за консумация
ението на яйца за консумация

През 2004 г., общото предлагане на яйца за консумация бележи слаб ръст спрямо предходната година (с 1.1%), достигайки 1 504 342 хил. бр. Това е в резултат главно на значителното увеличение на вноса - с 87.9%, до 23 407 хил. бр. Производството на яйца е нараснало незначително спрямо предходната година - с 0.4%, до 1 480 935 хил. бр.

През 2004 г. износът на яйца за консумация е нараснал с 16.7% в сравнение с 2003 г., достигайки 68 478 хил. бр. Съществен стимул за това оказаха
отпуснатите експортни субсидии за подпомагане на сектора. Изчисленията показват, че вътрешната консумация на яйца се е увеличила незначително – с 0.5%, до 1 435 864 хил. бр.

По данни на НСИ, през 2004 г. годишното потребление на яйца от домакинствата е намаляло до средно 134 бр. на лице (при 140 бр. на лице за
2003 г.). Тези данни не включват количествата, консумирани в заведенията за обществено хранене.

През 2005 г. се очаква общото предлагане на яйца за консумация в страната да нарасне незначително спрямо предходната година, до около 1 510 000 хил. бр. Предвижда се запазване на броя на кокошките носачки на нивото от предходната година, в резултат на което и производството на яйца да се задържи около 1 500 000 хил. бр. Очаква се както вносът,
така и износът на яйца за консумация през 2005 г. да спаднат значително спрямо 2004 г. и да бъдат съответно около 10 000 хил. и 50 000 хил. бр.

Основни приоритети за развитието на птицевъдството

Във връзка с предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз, сновен приоритет на птицевъдството понастоящем е подготовката му за
изпълнение на изискванията на ЕС.

Като цяло, реконструкцията и модернизацията на птицекланиците и цеховете за разфасофка и производство на полуготови продукти изостава,
въпреки че якои от основните фирми в сектора вече разработват и реализират инвестиционни проекти, за да осигурят необходимите технологични и хигиенни изисквания.

Особено внимание трябва да се обърне на управлението на качеството и безопасността на произвежданата продукция. Задължително става прилагането на "Добрата производствена практика" и НАССР системата. Активно се работи по подготовката и сертифицирането на фирмите по международния стандарт ISO 9001-2000-12 по отношение изискванията за осигуряване на високо качество на
хранителните продукти и тяхната безопасност.

До края на 2005 г. трябва да приключи дейността по разработването и внедряването на НАССР системата в месопреработвателни предприятия, а до края на 2006 г. – във всички останали, като успоредно с това се пре приемат мерки а техническото им осигуряване, за което са необходими значителни средства.

Внимание следва да се обърне и на обезвреждането на отпадъците и пречистването на отпадните води, с оглед опазване на околната среда от замърсяване и въвеждане на сертифициране на фирмите по международния стандарт ISO 14 000, по отношение изискванията за опазване на околната среда
от замърсяване.

Цени на птиче месо и яйца

Птицевъдството е един от най-бързо развиващите се подотрасли на животновъдството в страната. Постигнатата относителна стабилност в сектора
през последните години осигурява равновесие между търсене и предлагане на различните птичи продукти и яйца на пазара, както и поддържане на по-остъпни
цени за потребителите.

Цени на замразени пилета

Основен фактор при формиране на цените на птичите продукти е цената на фуражното зърно. Около 70% от себестойността на продукцията представляват направените разходи за храна на птиците. Повишаването на цените на фуражите през 2004 г. засегна и цените на замразените пилета.

Ръстът на цените на фуражното зърно, спрямо 2003 г. варира в широки граници – между 5% и 29%. Най-голямо е увеличението на изкупната цена на
фуражната пшеница – с 29.4%, следвано от тази на царевицата – с 19%.

В резултат от това, по данни на САПИ, през 2004 г. формираната средна себестойност на пилета бройлери в различните райони на страната е между 1.58 и 1.63 лв./кг ж.т., с около 2% по-висока спрямо предходната година.

По данни на САПИ, през 2004 г. средногодишните цени на едро и дребно на замразени пилета (с включено ДДС) са 3.04 лв./кг и 3.38 лв./кг, като са се увеличили съответно с 10.1% и 10.5% спрямо предходната година. Отчетеното увеличение на цените се дължи основно на по-високите цени на
фуражите през първата половина на 2004 г., в резултат от слабата зърнена реколта `2003.

През 2004 г. средномесечните цени на замразени пилета варираха от 2.92 до 3.11 лв./кг на едро и от 3.24 до 3.47лв./кг на дребно.

В рамките на годината е регистрирана следната тенденция на движение на цените: леко понижение от началото на годината до м. април, постепенно увеличение от м. май до август и стабилизиране до края на годината.

От началото на 2005 г. до м. цените на замразени пилета следват тенденция на движение, сходна с тази за същия период на 2004 г., а именно –
постепенно понижение през първите пет месеца и последващо увеличение от м. юни.

През първото полугодие на 2005 г. цените се движеха около нивата отпреди една година, а през м. юли и август ги надминаха (с 9% за м. август). Основен фактор за увеличение на цените през летните месеци е повишеното търсене на месо във връзка с активния туристически сезон

За периода януари – август 2005 г. средните цени на замразени пилета са 3.07 лв./кг на едро и 3.43 лв./кг на дребно, като в сравнение със същия период на 2004 г са се увеличили съответно с 1.7% и 2.3%.

Очаква се до края на 2005 г. цените на замразени пилета да поддържат стойности малко над нивата отпреди една година, в резултат от което средногодишните цени да бъдат с около 5% до 10% по-високи спрямо 2004 г. За това увеличение вероятно ще окаже влияние и покачването на цените на горивата и  електроенергията в страната.

Цени на яйца за консумация

При цените на яйцата за консумация се наблюдава ясно изразена сезонност. Най-високи стойности отбелязват цените в началото и в края на годината, а най-ниски – през месеците юни и юли когато предлагането е по-голямо.

Средногодишните цени на яйца за 2004 г. са 0.14 лв./бр. на едро и 0.16 лв./бр на дребно. Спрямо 2003 г. те са нараснали съответно със 7.8% и 6%. Този ръст бе повлиян от поскъпването на фуражните смески.

Цените на смеските за бройлери за угояване и кокошки-носачки поначало са най-високи, в сравнение с тези за останалите видове животни. През 2004 г. фуражните смески поддържаха стойности между 473 и 552 лв./т (между 4% и 8% по-високи в сравнение с тези от 2003 г.). По тази причина, през 2004 г. е нараснала и себестойността на яйцата (с между 5.5% и 7.5% спрямо 2003 г.), като варира между 0.086 и 0.095 лв./бр. за различните райони на страната (по данни на САПИ). По-ниска себестойност се постига в промишлените ферми, където се реализира по-висока продуктивност и по-ниски разходи за фураж за единица продукция. Освен това, осъщественият по-голям износ на яйца за консумация също допринесе за поскъпването им.

За периода януари – август 2005 г. средномесечните цени на яйца варират от 0.121 до 0.144 лв./бр. на едро и от 0.14 до 0.17 лв./бр. на дребно. Най-
високи нива са отчетени през м. януари а най-ниски през м. август, когато предлагането е най-голямо.

Средно за периода януари – август 2005 г., сравнено със същия период на 2004 ., цените на едро на яйца са намалели - с 2.3%, а цените на дребно са се
запазили на същите нива.

След спада на цените на яйцата през летния период, до края на 2005 г. се очаква те постепенно да нараснат, поради намаляване на предлагането и по-големите разходи за производство през есенно-зимния сезон.

Държавна политика

Нормативна уредба

През 2005 г. продължава работата по адаптиране на нормативната база в областта на производството и предлагането на пазара на птиче месо с европейското законодателството. В тази връзка, в началото на 2005 г. бяха приети промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които бе въведен механизъм за управление на вноса на определени селскостопански стоки в рамките на тарифни квоти чрез предварително лицензиране. Лицензии могат да се издават за внос в рамките на тарифни квоти на зърнени продукти, ориз, захар, мляко и млечни продукти, говеждо месо, телешко месо, свинско месо и продукти от него и пилешко месо. Тарифните квоти, за които се прилага лицензиране и техните номера, разделянето на годишните тарифни квоти по периоди на изпълнение и размерът на квотата за съответния период на изпълнение се определят с решение на Министерски съвет. Процедурата за подаване на документи, гаранцията за изпълнение на лицензията и функциите на МЗГ са регламентирани с Наредба за реда за издаване на лицензии за внос на земеделски продукти в рамките на тарифни квоти (ДВ, бр. 56/8.07.2005 г.).

През 2005 г. Министерски съвет определи да се лицензира предварително вносът по 5 квоти за преференциален внос от ЕС, включително тези за птиче месо и готови продукти от него. Квотите бяха разделени на по четири равни дяла с по тримесечни периоди на изпълнение. Предварителното лицензиране ще започне да се прилага от втория период на изпълнение(т.е. от м. октомври 2005 г.).

Разработени са проекти на Наредба за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца за консумация и на Наредба за изменение на Наредба № 8 за качество, класификация, съхранение и предлагане на пазара на месо и субпродукти от домашни птици, с цел въвеждането на измененията в европейското законодателство, касаещи  окачествяването на кокошите яйца и изискванията на егламент на ЕС № 546/2003 за ежеседмично докладване на средно седмични продажни цени в опаковъчните центрове на яйца от кокошки - клас А, средно от категориите L и M и продажни цени в кланиците на пилета – клас А.

С цел конструктивно решаване на проблемите в птицевъдния и месопреработвателния бранш, и през 2005 г. продължава работата на Консултативния съвет по птицевъдство и птицепреработка. В този Съвет участват както представители на различните браншови организации на производител и преработватели, така и на заинтересованите ведомства.

На основание на Закона за животновъдството през 2005 г. се създаде продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо – междупрофесионално сдружение
между браншови организации, производители, преработватели, търговци и научни работници. Основната цел на борда е да обедини всички
неправителствени браншови организации по целия сектор – от производството на суровин до преработката и търговията в ект р "Яйца бели меса".

Външно-търговски режим

Внос на живи птици, птиче месо и яйца в България


В Митническата тарифа на Р България за 2005 г. са определени следните преференциални мита при внос на живи птици, птиче месо и яйца:

В Приложения на Митническата тарифа (МТ) са посочени преференциалните мита и съответните  квоти при внос на птиче месо, съгласно
ангажиментите на България по Общото споразумение по митата и търовията от 1994 г. (понастоящем СТО), както следва:

0207 12 месо от петли и кокошки, неразфасовани, замразени – квота от 200 т с мито в размер 55% min 650 USD/t;

0207 14 разфасовки и карантии от петли и кокошки, замразени – квота 1300 т с мито 55% min 650 USD/t;

0207 25 месо и карантия от пуйки, неразфасовани – квота от 300 т с 25% мито;

0207 27 разфасовки и карантии от пуйки, замразени – квота от 700 т с 25% мито.

В Приложение № 1.1 на МТ са посочени стоките, за които при внос от ЕС се прилага нулево мито за неограничено количество: живи гъски, патици и
токачки, черен дроб от пуйки, патици и гъски, яйца с черупки и без черупки, готови храни и консерви от пуйки;

В Приложение № 1.3 на МТ са посочени квотите за внос от ЕС с нулево мито. За периода 1.07.2004 – 30.06.2005 г. те бяха:

  • живи петли, кокошки, гъски и патици – квота от 440 т;
  • месо от птици, с изключение на гъше, патешко и черен дроб от тях – квота от 1 000 т;
  • яйца за консумация – 300 т;
  • готови храни и консерви от птиче месо – 1 500 т квота.

За периода 1.07.2005 г. – 30.06.2005 г. , размерът на квотите е както следва:

  • живи патици и гъски – квота от 440 т (годишна стъпка на нарастване – 40 т);
  • месо от птици, с изключение на гъше, патешко и черен дроб от тях – квота от 1 900 т;
  • яйца за консумация – 300 т;
  • готови храни и консерви от птиче месо – 1 950 т.

С Решение на Министерски Съвет квотите за птиче месо и готови продукти от него за периода 1.07.2005 – 30.06.2006 г. бяха разделени на по 4 равни дяла
(съответно по 475 т и 487.5 т) с 3 месечни периоди на действие.

Съгласно Приложение № 3.2 на МТ, при внос от ЦЕФТА се прилагат следните преференциални мита за: замразено месо от петли и кокошки – 28%
мито, ерен дроб от петли, кокошки, пуйки, гъски и патици – 10% мито, готови храни и консерви от птиче месо – 15%.

Съгласно сключените споразумения за свободна търговия, България ежегодно предоставя квоти за преференциален внос от:

Турция – месо от пуйки, неразфасовано, прясно/охладено – квота от 100 т с мито 12.5% min 50 евро/т;

- неразфасовано, замразено – квота от 100 т с 12.5% мито (Приложение № 4 на МТ)

Молдова – нулево мито при внос на живи пуйки, патици, гъски, токачки – родители и прародители.

Босна и Херцеговина - нулево мито при внос на живи пуйки, патици, гъски, токачки – родители и прародители;

яйца без черупки, негодни за консумация от човек – нулево мито.

Износ на живи птици, птиче месо и яйца от България

Износителите на птичи продукти от България могат да се възползват от следните преференции:

Квота за внос в ЕС с нулево мито за периода  1.07.2004 – 30.06.2005 г.:

0207 птиче месо (с изключение на черен дроб) - квота от 6 900 т;

0407 яйца за консумация – квота 490 т;

1602 32 (39) готови храни и консерви от птиче месо – квота от 2000 т;

За периода от 1.07.2005 – 30.06.2006 г. горепосочените квоти нарастват, както с
ледва:

0207 – квота от 7 590 т (с годишна стъпка на нарастване - 690 т);

0407 – квота от 539 т (годишно увеличение с 49 т);

1602 – квота от 2 150 т (годишно увеличение със 150 т).

При износ за Турция:

0207 34 тлъст черен дроб от гъски и патици и

0207 36 други замразени патици, гъски или токачки - обща квота от 10 т с 50% намаление на митото.

Македония:

0207 птиче месо и карантии – квота от 500 т с нулево мито.

Държавно подпомагане

ДФ "Земеделие"

През 2005 г. отглеждането на птици и производството на птицевъдна продукция е подпомага от ДФ "Земеделие" чрез следните финансови линии и
субсидии:

Целева субсидия за изхранването на животни и птици от Националния генофонд, контролираната част на популацията, и подпомагане на селекционната дейност на развъдните асоциации.

Средствата се отпуска за:

  • Подпомагане изхранването на птици от Националния генофонд в птицевъдството, а субсидията се определя на брой птици както следва: изходни линии кокоши вид 8 лв.; изходни линии пуйки 12 лв.
  • Подпомагане на изхранването на птици от контролираната част от популацията: подрастващи родители яйценосно и бройлерно направление 0,45 лв.; родителски стада на водоплаващи птици 0,80 лв
  • За подпомагане дейността на Развъдната асоциация по птицевъдство за първи път през 2005 г. се отпускат 47 600 лв.

По тази целева субсидия разпределеният общ ресурс е в размер на 5 000 000 лв.

В това число, за подпомагане Националния генофонд и елитната част на популацията в птицевъдството през 2005 г. са предвидени общо 434 034 лв.

Земеделските производители, получили целева субсидия за подпомагане изхранването на птици от националния генофонд, и контролираната част на
популацията да запазят и поддържат постоянен наличния брой декларирани към 01.03.2005 г. птици в продължение на:

  • за изходни линии кокоши вид, пуйки и водоплаващи птици – 1 година;
  • за подрастващи родители бройлерно и яйценосно направление – 6 месеца след прехвърляне в основно стадо;

Инвестиционна програма "Животновъдство"

През 2005 г. по програмата са предвидени инансови средства за инвестиции в земеделието, с цел създаване на животновъдни ферми и закупуване
на племенни животни, развитие на производствената инфраструктура в отрасъла и производство на животновъдна продукция за пазара. Срокът на действие на програмата е до 31.12.2005 г.

Утвърденият общ финансов ресурс по програмата за 2005 г. е в размер на 15 000 000 лв.

Средствата се предоставят за реализиране на инвестиционни проекти в следните направления и срокове за издължаване:

  • закупуване на птици за стоково производство /еднодневни или подрастващи/:

Кокошки – носачки и ярки за стоково производство /min 1 500 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 24 месеца, в т.ч. гратисен период до 6 месеца;

Кокоши вид – подрастващи за родители до 5.5 месечна възраст - бройлерно и яйценосно направление /min 1 500 броя/- при срок на погасяване на кредита до 24 месеца, в т.ч. гратисен период до 6 месеца;

Еднодневни пилета за стоково производство- бройлерно направление /min 3 000 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 12 месеца, в т.ч. гратисен период до 3 месеца;

Еднодневни пилета за стоково производство- яйценосно направление /min 2 000 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 24 месеца, в т.ч. гратисен период до 6 месеца;

Еднодневни пилета за родители кокоши вид /min 3 000 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 32 месеца, в т.ч. гратисен период до 8 месеца;

Пуйки, патици и гъски за стоково поризводство /min 500 бр/ - при срок на погасяване на кредита до 32 месеца, в т.ч. гратисен период до 8 месеца;

Пуйки, патици и гъски - подрастващи за родители до 6 месечна възраст /min 500 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 32 месеца, в т.ч. гратисен период до 8 месеца;

Еднодневни гъсета, патета и пуйчета за стоково производство /min 1 000 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 24 месеца, в т.ч. гратисен период до 6 месеца;

Еднодневни гъсета, патета и пуйчета за  родители /min 1 000 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 46 месеца, в т.ч. гратисен период до 10 месеца;

Щрауси до 6 месечна възраст /min 1 000 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 32 месеца, в т.ч. гратисен период до 8 месеца;

Пъдпъдъци за яйца и месо /min 1 000 броя/ - при срок на погасяване на кредита до 18 месеца, в т.ч. гратисен период до 6 месеца;

  • Закупуване на техника (машини, съоръжения и оборудване - при срок на погасяване на кредита до 48 месеца, в т.ч. гратисен период до 9 месеца, необходими за отглеждане на птици и люпене, сексиране и окачествяване на пилета.
  • Ново строителство при срок на погасяване на кредита до 48 месеца, в т.ч. гратисен период до 12 месеца, както следва: склад; селскостопански постройки за отглеждане на птици; фуражни кухни за задоволяване на собствено стопанство
  • Закупуване на обектите, посочени в т. 3, вкл. и прилежащата към тях земя - при срок на погасяване на кредита до 42 месеца, в т.ч. гратисен период до 9 месеца.
  • Възстановяване и реконструкция на обектите, посочени в т. погасяване на кредита до 42 месеца, в т.ч. гратисен период до 9 месеца.

По инвестиционното кредитиране на ДФ "Земеделие", за периода 01.01.2005 г. –29.07.2005 г. в областта на птицевъдството са финансирани 4 проекта за закупуване на птици с общ кредитен ресурс 979 105 лв. и капиталова субсидия в размер на 259 670 лв. Тези средства за разпределени съответно за:

- закупуване на кокошки и ярки - 3 проекта, кредит 955 705 лв., капиталова субсидия –259 670 лв.;
- закупуване на еднодневни пилета – 1 проект, кредит 23 400 лв.

През 2005 г. отново се отпускат експортни субсидии при износ на пилешко месо и яйца за консумация.

За 2005 г. (към 07.09.2005 г.) са изплатени общо 220 000 лв. субсидии за износ на яйца.

През 2004 г. бяха определени финансови средства за експортни субсидии за:

- пилешко месо в общ размер на 1 000 000 лв. и максимален размер на субсидията - 400 лв./т.
- яйца за консумация в общ размер 200 000 лв. и максимален размер за тон продукция – 400 лв.

От тях, усвоени бяха 248 хил. лв., от които: 48 хил. лв. за субсидиране износа на 120 т пилешко месо и 200 хил. лв. за субсидиране износа на 500 т яйца.

Програма САПАРД

Програма САПАРД предвижда отпускане на финансова помощ за птицевъдство и производството на птиче месо по следните мерки:

Мярка 01 - инвестиции в земеделските стопанства, включва подкрепа на частни инвестиции, насочени към подобряване на хигиената при производство на месо и защита на здравето на хората, намаляване на разходите за производство на птиче месо, въвеждане на производствени методи, опазващи и подобряващи околната среда, опазване на здравето на птиците; повишаване качеството на фуража, по-добро използване на човешките ресурси.

Допустими инвестиции по мярката за сектор Птиче месо са:

  • построяване и модернизация на помещения за отглеждане на птици за угояване;
  • технологично оборудване на помещенията за птици, отглеждани за месо (за хранене, водопой, почистване на тор, поддържане на оптимален микроклимат);
  • построяване на малки цехове за смески и комбиниран фураж и закупуване на специализирано оборудване, вкл. софтуеър;
  • пречиствателни съоръжения за птицеферми;
  • машинен парк за стопанствата.

До 01.06.2005 г. в сектор птиче месо са одобрени 29 инвестиционни проекта с общ размер на субсидиите 31 804 883 лв.

Разкрит е и подсектор за финансиране на обекти от яйценосно птицевъдство, с цел подобряване хигиената при  роизводство на яйца и защита на здравето на хората, подобряване качеството на то на птиците и намаляване на разходите за производство на яйца.

Допустими инвестиции по сектор Яйца и яйчни продукти

  • построяване и модернизация на помещения за отглеждане на птици за яйца;
  • технологично оборудване на помещенията за птици, оглеждан и за яйца (за хранене, водопой, почистване на тор, поддържане на оптимален микроклимат);
  • построяване на малки цехове за смески и комбиниран фураж и закупуване специализирано оборудване, вкл. софтуер;
  • изграждане и оборудване на лаборатории за контрол на качеството;
  • изграждане и оборудване на цехове (малки предприятия) за сортиране, маркиране и опаковане на яйца за консумация
  • машинен парк за стопанството.

До 01.06.2005 г. са одобрени 12 инвестиционни проекта за сектор яйца с общ размер на субсидиите 18 359 474 лв.

Мярка 02 - Подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански продукти. Инвестиционната помощ се използва за:

  • изграждане или реконструиране на кланиците или преработвателните ството на продуктите ;
  • оборудване за подобряване на хигиената и качеството на продуктите
  • подобряване опазването на околната среда; пречиствателни станции за механично пречистване на водата
  • пречистване на отпадните води в кланиците и птицекланиците, за месопреработвателните предприятия - мазниноуловители
  • преработване на суб-продуктите и производствените отпадъци, и елиминиране или обработване на отпадъците
  • закупуване на оборудване за производство на нови продукти и съвременно пакетиране

Пълния текст на анализа, с таблици и графики, можете да видите тук.

 


 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 13.11   615 г. – Започва понтификатът на папа Адеодат I. 1002 г. – С благословията на крал Етелред II се извършва масово убийство на датчани, живеещи в Англия. 1775...